SDP za besplatne vrtiće u Zagrebu

SDP za besplatne vrtiće u Zagrebu

Klub gradskih zastupnika SDP-a predlaže zamrzavanje mjere “roditelj odgojitelj” kako bi se ušteđenim sredstvima uveli besplatni vrtići za svu djecu u Zagrebu i dvosmjenski vrtići.

“Predlažemo da se mjera ‘roditelj odgojitelj’ zamrzne tako da se za godinu dana ne mogu ostvarivati novi zahtjevi, a svi koji su do sada stekli pravo na mjeru to pravo zadrže i dalje. Sredstva koja ćemo uštedjeti u proračunu usmjerili bi na besplatne vrtiće za svu djecu u Zagrebu i uvođenje dvosmjenskih vrtića”, izjavio je potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić na konferenciji za novinare. 

Objasnio je da bi se time svim roditeljima, neovisno o radnom vremenu, osigurala skrb za djecu i njihovo predškolsko obrazovanje. 

Mišić je podsjetio da je gradonačelnik Milan Bandić mjeru “roditelj odgojitelj” predstavio još 2016. kao mjeru za poboljšanje demografske slike Zagreba, međutim ona nije polučila željene rezultate. U Zagrebu je 2016. rođeno 8158 djece, a lani 8089 djece.  

U gradskom proračunu za iduću godinu za mjeru “roditelj odgojitelj” namijenjeno je 485 milijuna kuna, što je povećanje od 125 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Mišić je podsjetio kako je prije manje od godine dana Bandić, svjestan činjenice koliko je ta mjera ‘zagušila’ proračun, imao ideju da se iznos smanji i da roditelji imaju to pravo koristiti samo do osme godine najmlađega djeteta, umjesto do petnaeste godine, ali u međuvremenu se od toga odustalo.

Najavio je da će se stoga SDP u Gradskoj skupštini i u predizbornoj kampanji za predstojeće lokalne izbore zalagati za uvođenje besplatnih vrtića u Zagrebu.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply