Prosvjed ugostitelja i drugih poduzetnika – lampioni pred Ministarstvom financija

Prosvjed ugostitelja i drugih poduzetnika – lampioni pred Ministarstvom financija

Više desetaka ugostitelja i drugih poduzetnika kojima je zbog strožih epidemiološkim mjera od proteklog vikenda onemogućen rad svoje je nezadovoljstvo u ponedjeljak iskazalo mirnim prosvjedom i paljenjem lampiona pred Ministarstvom financija. 

Prosvjed je započeo nešto prije podneva na Trgu bana Jelačića i završio oko 13 sati, a po procjenama samih prosvjednika okupilo ih se više desetaka.

Prosvjednici su, nakon okupljanja i kratkog zadržavanja na glavnom zagrebačkom trgu, pješice otišli do obližnje Katančićeve ulice, gdje je sjedište Ministarstva financija pred kojim su zapalili i na cesti ostavili lampione.

Prosvjed nije organizirala nijedna udruga nego je riječ, kako su istaknuli neki od prosvjednika, o spontanom i samoinicijativnom okupljanju u znak prosvjeda protiv zatvaranja ugostiteljskih i drugih objekata, poput teretana i drugih zbog uvođenja strožih mjera prošlog vikenda i otežanog rada što dovodi u pitanje opstanak njihova posla, zaposlenika i samih vlasnika. 

Među njima je bio i predstavnik udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin koji je rekao da su se spontano okupili te čekaju i rezultate sastanka ugostitelja i poduzetnika s ministrima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ali da koliko je čuo ono što Vlada nudi nije u skladu s njihovim traženjima.

“I dalje ćemo tražiti da obeštećenje bude pravedno i u skladu s drugim zemljama EU-a, da u tome budu svi koji su imali značajan pad poslovanja. Nastavljamo i našu borbu za opstanak gospodarstva, u čemu je nužno i smanjenje stope PDV-a i da vlada krene u suštinske reforme”, poručio je Oreščanin.

Najavio je da će udruga Glas poduzetnika, ako vlada ne prihvati ništa što traže, krenuti u daljnje akcije, ako treba i preko suda.

Među prosvjednicima su većinom bili mlađi ljudi, među kojima su uz ugostitelje bili i vlasnici teretana, fitnessa i drugi koji sada ne mogu raditi, a koji upozoravaju da više ne mogu opstati u novim okolnostima. 

“Očekujemo pomoć od vlade, ništa više ne radimo i nemamo od kuda, nek nam pomognu bilo što”, poručio je jedan od ugostitelja-prosvjednika, uz napomenu da se i u prosvjedu drže mjera – razmaka o dva metra i svi nose maske.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply