Predstavljen projekt Etnografskog muzeja rekonstrukcije bivše pivnice

Predstavljen projekt Etnografskog muzeja rekonstrukcije bivše pivnice

 Projekt “Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici” Etnografskog muzeja, kojim će se riješiti dio ključnog problema Zagreba kada je riječ o muzejima – nedostatku čuvaonice za smještaj njihovih zbirki.

Projekt predstavljen u auli Gradske uprave Grada Zagreba, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“, a realizirat će se u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom.

-Ovakvim projektima oplemenit će se kulturna ponuda Zagreba te ga još bolje pozicionirati na kulturnoj karti Europe. Jedan od takvih projekata je i projekt Etnografskog muzeja koji se danas predstavlja javnosti. – rekla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan je ugovor o sufinanciranju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, temeljem uspješne prijave na poziv u sklopu mehanizama ITU za uređenje brownfield lokacije Urbane aglomeracije Zagreb.

Procjenjuje se na 41.169.216,74 kuna, od čega su odobrena bespovratna sredstva 34.602.834,20 kuna, dok će ostalo financirati Grad, a trebao bi se dovršiti do 15. kolovoza 2022. 

Napuštena zgrada nekadašnje pivnice bi do 2023. trebala funkcionirati kao kreativni referentni baštinski centar za različite skupine korisnika, prostor će imati čuvaonice, restauratorsko-preparatorske radionice, otvorene i studijske depoe, fotostudio te će se ondje održavati programi za korisnike.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply