Ovogodišnji Advent s idejom nade i zajedništva

Ovogodišnji Advent s idejom nade i zajedništva

U kavani Johann Franck, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr.
Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar te predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak , predstavili su program ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu – u uvjetima pandemije koronavirusa.

“Advent u Zagrebu – Osjetite svjetlost”, slogan je pod kojim će 28. studenog, s paljenjem prve adventske svijeće na središnjem zagrebačkom trgu, početi adventska događanja, a završit će s novogodišnjim događanjima, 1. siječnja 2021.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld poručila je da će “prosinac u Zagrebu biti lijep, osvijetljen, s idejom nade i zajedništva”, bez obzira na situaciju u gradu kojeg je pogodio potres i pandemija koronavirusa.

Najavila je brojna kulturna događanja te čak 10 različitih festivala duhovne i prigodne glazbe, s više od 70 koncerata u otvorenim te zatvorenim prostorima.  U malo skromnijem izdanju ovogodišnjeg Adventa najavljeni su i novi projekti, “Svjetlost Zagreba” gdje su pozvani svi Zagrepčani da na Gornjem Gradu osvijetle i okite svoje prozore, virtualna izložba “Šetnjom kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice”, koja će se vidjeti na internetskim stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba i treći projekt je “proširena stvarnost” gdje će na više od 20 lokacija postojati mogućnost uključenja u tu “umjetnu stvarnost”.

Simbola Adventa u Zagrebu, Ledenog parka ove godine neće biti.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak najavio je da će na dio terasa staviti pregradu te će građani moći konzumirati proizvode po kojima je pojedini ugostiteljski objekt prepoznatljiv. Primjerice moći će uzeti kavu, čaj, kuhano vino, kobasicu…-  prošetati se i “s nogu to” popiti i pojesti.  

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar najavio je da će se na Trgu bana Jelačića u 15 kućica predstaviti 23 obrtnika sa suvenirima. 

-Pritisnuti koronavirusom odlučili smo se za Advent svijetla, obitelji i da ostanemo odgovorni”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply