TOMISLAV STOJAK: Zbog rasipničke i neodgovorne politike, Zagreb pada u financijski ponor

TOMISLAV STOJAK: Zbog rasipničke i neodgovorne politike, Zagreb pada u financijski ponor

Gradski zastupnik Tomislav Stojak održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na loše financijsko stanje u Gradskoj blagajni, Zagreb nije u stanju podmiriti svoje financijske obaveze koje sada prebacuje na 2021. i 2022. godinu.

– Mislim da nam treba pod hitno plan financijskog preživljavanja Grada Zagreba do kraja ove godine i naravno pogotovo u 2021., s obzirom da je ona izborna godina, bit će vrlo teško s ovakvim financijama izdržati ovu godinu, a da se u Zagrebu išta kvalitetnoga može napraviti. Nakon 1,3 milijarde kuna koje su utvrđeni u proračunu Grada Zagreba u 2019. godine, Grad Zagreb, odnosno gradska uprava odnosno, Zagrebački holding na ovu sjednicu gradske skupštine koja počinje u utorak šalju nekoliko sporazuma o međusobno reguliranju financijskih obaveza koji iznosi više od 370 milijuna kuna. Šalju ih zato što Grad Zagreb nije u stanju financirati svoje preuzete obveze. – rekao je Tomislav Stojak.

Zbog nedostatka novaca u pitanje su dovedeni razni projekti koji se tiču gradnje škola, ambulanata, gomilaju se i  neplaćeni računi prema podružnicama koje su svoj posao odavno napravili, ali ga nisu naplatili, a najviše neplaćenih računa ima prema Čistoći, Zrinjevcu, Zagrebačkim cestama.

 – Dakle radi se o tome da se kasni sa plaćanjem obaveza i mi moramo biti jako jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Grad Zagreb radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića će doći i pada u financijski ponor. Zna se da je ovog mjeseca djelatnicima gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića i svih onih kojima je Zagreb osnivač plaća kasnila kao nikada do sada, a već je sada javna tajna da će u studenom mjesecu plaća za listopad kasniti praktički više od pola mjeseca, da će biti isplaćena možda tek 20. u mjesecu. – rekao je Stojak.

–  Kritika radi kritike nikada nije bila moj stil. Predlažem, kao i prije nepuna dva ili tri tjedna, temeljitu promjenu mjesne samouprave Grada Zagreba, kojom bi smanjili broj gradskih četvrti, smanjili broj mjesnih odbora i radikalno smanjili broj vrlo skupih vijećnika u Gradu Zagrebu. Samim time dobili bi učinkovitiju i bolju mjesnu samoupravu okrenutu građanima, uštedili bi godišnje 30 milijuna kuna. Tražim gradonačelnika da napravi rebalans gradskog proračuna, i da dobijemo sve projekte na uvid koji su planirani tijekom ove i idućih godina i da zapravo vidimo što se neće ostvariti jer novaca nema. To je jedino odgovorno u ovom trenutku, jer moramo znati od čega se odustaje, a ne da ovako kroz dnevni red dobijemo točke kojim se 370 milijuna kuna obveza Grada Zagreba koji ne može servisirat jednostavno prebacuje u 2021. i 2022. godinu. – zaključio je Tomislav Stojak.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply