HND i SNH pozivaju medije da na dva sata onemoguće komentare ispod tekstova

HND i SNH pozivaju medije da na dva sata onemoguće komentare ispod tekstova

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvali su sve medije da u petak 23. listopada od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova kao početak zajedničke borbe protiv govora mržnje.

”Stvari su izmaknule kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći”, ističe se u zajedničkom priopćenju novinarskih strukovnih organizacija upućenom urednicima hrvatskih medija.

Ističu i da novinarstvo nije posao u kojem se dijele komplimenti, te da se sa svakom objavljenom pričom nekome moraju zamjeriti, no zaključuju da je to realnost novinarskog posla, na što su navikli. Oko toga, kako ističu, ne prave problem.

Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije, a posebno u posljednje vrijeme, prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu, ističu. 

”Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, stoji u zajedničkom priopćenju.

Cilj akcije #zajednobezmrznje je upozoriti na uvjete u kojima novinari već godinama rade i opasan na govor mržnje kojem su izloženi. Stoga predlažu da na dva sata, u petak, 23. 10. od 11 do 13 sati, mediji onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama te objave objašnjenje da je to napravljeno kao prvi korak u borbi protiv govora mržnje.

U nastavku akcije #danemanovinara žele podsjetiti zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara te pozivaju novinare i medije da pošalju link na neku od priča kako bi na njih podsjetili javnost.

Akciju je u utorak predstavio i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko gostujući na N1 televiziji ocijenivši, između ostaloga, i kako je stvoreno nenormalno ozračje u društvu da su novinari krivi za sve.

”Zadnjih pet godina prijavili smo više od 50, skoro 70 slučajeva prijetnji i napada na kolegice i kolege, i fizičkih napada je bilo, a na to je sve aktualna vlast šutjela”, ustvrdio je Zovko. Istaknuo je i da za napad na Markovom trgu nema opravdanja i da ‘’svatko tko ga opravdava želi zlo ovoj državi i radi protiv interesa Republike Hrvatske’’.

”Drago nam je da je premijer potegnuo ovo pitanje, ali moramo podsjetiti na činjenicu da radikalizacija društva, govor mržnje prema svima koji su drugačiji, to je nešto što se uzgaja već godinama, desetljećima. To postoji otkad postoji suvremena hrvatska država. 30 godina je trebalo da se povede razgovor o ovome”, rekao je Zovko, a prenio HND na svojim stranicama.

Tekst/foto: HINA

Leave a Reply