Agencija za elektroničke medije zadovoljna ocjenom Europske komisije

Agencija za elektroničke medije zadovoljna ocjenom Europske komisije

Agencija za elektroničke medije (AEM) izrazila je zadovoljstvo ocjenom njezina djelovanja u Izvješću o vladavini prava Europske komisije iako u njemu stoji da “posluje transparentno, no nije u potpunosti zaštićena od političkog utjecaja u postupku odabira članova upravljačkog tijela”.

“Zadovoljni smo ocjenom djelovanja AEM-a u Izvješću o vladavini prava izdanom od stane Europske komisije. Teoretska mogućnost utjecaja na političku neovisnost regulatornog tijela u Hrvatskoj postoji u jednakoj mjeri kao u ostalim državama članicama EU, s obzirom na to da Hrvatska pri izboru Vijeća za elektroničke medije (VEM) slijedi praksu većine zemalja EU”, ističu iz AEM-a u odgovoru Hini.

Odgovor AEM-a uslijedio je nakon objave navedenog izvješća u kojem se navodi da je to regulatorno tijelo za medije neovisan pravni subjekt u skladu sa zakonom. No, ističu da sedam članova VEM-a, upravljačkog tijela Agencije, imenuje Sabor na prijedlog Vlade te da se po isteku petogodišnjeg mandata član Vijeća smije ponovno prijaviti za isti položaj.

“Činjenica da članovi Vijeća mogu biti ponovno imenovani na više mandata i da saborska većina ima važan utjecaj na imenovanje tijela Agencije koje donosi odluke može u praksi utjecati na političku neovisnost regulatornog tijela”, stoji u izvješću. Komisija navodi kako je “rizik za neovisnost i učinkovitost tijela nadležnog za medije srednje visok”.

S druge strane, u AEM-u odbacuju neke medijske naslove kojima se na temelju izvješća upozorava na njihovu “(ne)ovisnost”, pojašnjavaući da je izbor članova Vijeća u skladu s europskom praksom.

“Tako parlament bira članove regulatornih tijela u 10 zemalja EU – u Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, u pojedinim njemačkim saveznim državama te u Hrvatskoj. U šest zemalja taj je izbor u ingerenciji vlade – u Belgiji-Flandriji, Cipru, Danskoj, Islandu, Irskoj i Nizozemskoj, u šest zemalja članove uprava regulatornih tijela biraju parlament i vlada zajednički – u Austriji, Belgiji-Valoniji, Bugarskoj, Malti, Španjolskoj i Velikoj Britaniji”, kažu u AEM-u.

Dodaju da u Luksemburgu i Poljskoj to čini predsjednik države, a u četiri zemlje – Češkoj, Danskoj, Islandu te u pojedinim njemačkim saveznim državama, članove uprava regulatornih agencija bira neko drugo institucijsko tijelo. Pri tome je izbor predsjednika regulatornog tijela najčešće u djelokrugu izvršne vlasti – vlade ili šefa države, iako kod devet nacionalnih regulatora predsjednika među sobom biraju članovi upravnih tijela.

Agenciju za elektroničke medije zakon opisuje kao neovisno regulatorno tijelo koje promiče javni interes i pluralizam medija te osigurava ravnopravne uvjete za razvoj medija i medijskih sloboda.

Vijeće za elektroničke medije, između ostaloga, izdaje i, u slučaju kršenja zakona, oduzima radijske i televizijske koncesije, izdaje dopuštenja za pružanje medijskih usluga, nadzire programa u elektronskim medijima te provedbu odredbi o programskim načelima i obvezama utvrđenim zakonom.

Ravnatelj Agencije, ujedno i predsjednik VEM-a je Josip Popovac, a članovi Vijeća za elektroničke medije su Robert Tomljenović, Vanja Gavran, Anita Malenica, Katija Kušec, Davor Marić i Damir Bučević.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Edvard ŠUŠAK

Leave a Reply