Na Europskom tjednu mobilnosti u Zagrebu 60-tak događanja

Na Europskom tjednu mobilnosti u Zagrebu 60-tak događanja

Grad Zagreb i ove godine sa 60-tak događanja i s mnogobrojnim partnerima, među kojima su i udruge osoba s invaliditetom, sudjeluje u Europskom tjednu mobilnosti koji se pod sloganom “Mobilnost s nultim emisijama za sve!”, održava od 16. do 22. rujna. 

Povelju kojom se Grad Zagreb i službeno priključio Europskom tjednu mobilnosti potpisala je u srijedu u Gradskoj upravi zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Zahvalila je svima koji su pridonijeli da se Zagreb devetnaestu godinu zaredom uključio u Europski tjedan mobilnosti. 

Pozvala je građane da se uključe u tu manifestaciju i da svi zajedno “pokažemo zajedništvo u promicanju ideje održivog prometa, očuvanja okoliša i smanjenja zagađenja u urbanim sredinama”. To je naš zajednički cilj, poručila je. 

Temeljna poruka Europskog tjedna mobilnosti je promjena naših ustaljenih navika kretanja gradom i prihvaćanja ekološki prihvatljivih načina kretanja.

“Zadaća je Gradske uprave osigurati infrastrukturu, poticati i ohrabrivati pozitivne promjene, no postizanje ambicioznih ciljeva koje sadrži ovogodišnja glavna tema  – ‘Mobilnost s nultim emisijama za sve!’, moguće je isključivo zalaganjem svih nas zajedno”, naglasila je Pavičić Vukičević.

Postizanje održive mobilnosti jedan je od najvažnijih prioriteta Gradske uprave što je, kako je rekla, vidljivo iz niza ostvarenih projekata i dosadašnjih rezultata rada “Najbolja potvrda toga da smo na dobrom putu je činjenica da se Grad Zagreb nalazi u društvu gradova pobjednika Europskog tjedna mobilnosti, kao osvajač prestižne nagrade Mobility Award za 2012., u konkurenciji više od 2000 europskih gradova”. 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić podsjetila je da je Zagreb jedini iz ove regije dobio europska sredstva za nabavu autobusa na tekući vodik i prateće infrastrukture. Rade i na implementaciji sustava javnih bicikala, a u planu im je i energetski obnoviti 136 javnih zgrada. 

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da je na Europskom tjednu mobilnosti 60 aktivnosti, što je zbog koronavirusa, nešto manje nego prošlih godina.

Prilagodili su se pa neke edukacije idu on-line, a sve što će se održavati bit će uz pridržavanje  epidemioloških mjera. Događanja će se održavati u vrtićima, u udrugama, na javnim mjestima, ali i u domovima za starije, što ju posebno veseli. 

Glavni događaj Europskog tjedna mobilnosti je 22. rujna – Europski dan bez automobila, kada će tradicionalno središnji dio Zagreba od 8 do 20 sati biti zatvoren za promet, a u 18 sati održat će se  “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima ulicama grada. Ove godine će po prvi puta, zbog koronavirusa, biti potrebne prijave na Žbicu jer je broj sudionika ograničen. 

Građani se za Žbicu mogu prijaviti na internetskim stranicama Grada, a osobno se mogu prijaviti u subotu od 10 do 14 sati na Zrinjevcu. 

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply