U Zagrebu sedam novih slučajeva zaraze

U Zagrebu sedam novih slučajeva zaraze

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 153, dok su neki od novozaraženih povratnici s godišnjih odmora izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo provedeno je 305 testiranja. Sedam je novih slučajeva, što sad čini ukupni broj aktivnih slučajeva 153”, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Oporavilo se 22 građana tako da je ukupni broj 1090. Zbog novih slučajeva, 83 osobe su stavljene u mjere samoizolacije. 

Od novih sedam slučajeva zaraze, jedan je kontakt s prethodno oboljelom osobom, jedan je “import” iz SAD-a, jedan iz Saudijske Arabije, a četiri za sada imaju negativne epidemiološke anamneze.

“Između ovih negativnih epidemioloških anamneza zamijetili smo da su to u pravili povratnici s godišnjih odmora. Šaljem apel da je potrebno odgovorno se ponašati i držati propisanih mjera i na godišnjem odmoru, u svakodnevnom životu i na radnome mjestu, upozorila je Šikić.

Od početka epidemije 25. veljače do 6. kolovoza u Zagrebu je ukupno bilo 1243 oboljelih, a broj preminulih je ukupno 24. Jedna osoba je preminula jučer. 

Do sada pregledano 1008 objekata 

Vezano za terenske očevide za financijsku procjenu štete od potresa, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da su timovi vanjskih stručnjaka dobili 1521 adresu za pregled. Do danas je pregledano 1008 objekata. Trenutno je u tijeku 29 očevida na objektima. 

Majić je objasnila da jednom timu od dva stručnjaka za pregled jedne obiteljske kuće potrebno između 90 i 120 minuta. 

Broj trenutno potpisanih ugovora prema prvom javnom pozivu je 96, a očekuje se još pet. Temeljem drugog javnog poziva, koji je trajao do 30. srpnja, pristigle su 54 prijave, što znači da će se povećati broj timova na terenu.

Što se tiče štete od poplava, trenutno je obrađeno 1790 zahtjeva, a još je neobrađeno 120. Međutim, od jučer do danas pristiglo je još oko 200 zahtjeva. Najviše zahtjeva do sada stiglo je iz područja Donjeg grada, Črnomerca te Trešnjevke – sjever.

U Zagrebačkoj županiji jedna novooboljela osoba, šest izliječenih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata je jedna novooboljela osoba od Covida-19, a šest je izliječeno te su trenutno aktivna 32 slučaja, priopćeno je u petak iz Županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do danas 11 sati evidentirano je 257 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Do sada je ukupno izliječeno 213 osoba, a 11 ih je umrlo.

Tekst: Hina

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply