U Zagrebu tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebu tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebu su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena tri nova slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 190, a 396 osoba je u samoizolaciji, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer su registrirane tri pozitivne osobe na covid-19 u Gradu Zagrebu. Na razni primarne zdravstvene zaštite u skladu s epidemiološkim podacima, od petka do nedjelje u 20 sati obrađeno je 213 pacijenata, određene su četiri samoizolacije, a 31 osoba je upućena na testiranje”, izvijestila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Željka Josipović – Jelić na konferenciji za medije.

Ukupno u dane vikenda novodijagnosticirane su 42 osobe, a ukupan broj oboljelih u Zagrebu do 2. kolovoza je 1221, preminulih je 23, a aktivnih slučajeva je 190.

U bolnici “Sveti Duh” je uzeto 30 briseva, svi su negativni, a određeno je šest samoizolacija u dane vikenda. Nastavni zavod za hitnu medicinu u dane vikenda je imao 28 intervencija vezano za covid-19. 

“U okviru niza preporuka koje je HZJZ donio, 19. lipnja su donesene mjere postupanja kod pojave bolesti kod gosta u turističkom smještajnom objektu. Shodno tome Gradska uprava je 1. kolovoza uspostavila karantenu, odnosno jedinicu za izolaciju u zajednici”, istaknula je Josipović – Jelić. 

Karantena je uspostavljena na Sljemenu u hotelu Tomislavov dom.  Kapaciteti su 11 jednokrevetnih soba i 33 dvokrevetne sobe. Uz to je određena soba za medicinsko osoblje i cijela logistika potrebna za prihvat. 

Za sada nema niti jedan domaći ili strani gost u karanteni, a medicinsko osoblje koje je osposobljeno za rad u karanteni svakodnevno se ZET-ovim vozilima prevozi do karantene i spremni su primiti sve one koji su pozitivni na covid, a nemaju simptome bolesti, odnosno one koji su negativni, a trebaju samoizolaciju. 

Bandić: Zatrpani prijavama za štete od poplave

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić da će se što se tiče poplava nastalih nakon kiša, do četvrtka znati podaci o broju prijava. Bandić je istaknuo da su “zatrpani” s preko 3000 prijava, od kojih se pola preklapa, stoga će vjerojatno biti oko 1500 šteta. 

Paralelno s tim, prije četvrtka će raspisati javni poziv za angažman inženjera koji će obići poplavljene objekte. 

Zagreb ne može ni proglasiti elementarnu nepogodu jer šteta ne prelazi zakonski uvjet od 20 posto neto iznosa proračuna, što je oko milijardu kuna, ali, uvjerava gradonačelnik, pomoći će građanima. 

Povjerenstvo će u najkraćem roku popisati štetu, a Grad će pomoći ljudima sukladno njihovom imovinskom cenzusu, kao što su to radili i kad su u pitanju ljudi koji se nalaze u studentskom domu “Cvjetno naselje” nakon potresa – dodjelom stanova na korištenje ili jednokratnom potporom do 50.000 kuna ili dva posto subvencija kamata.

Svi kriteriji će biti jasni i transparentni, najavio je Bandić.

Također, pozvao je građane koji nemaju gdje biti nakon poplave da se jave Uredu za socijalnu zaštitu te poručio da će sve te slučajeve “riješiti” do četvrtka. Najavio je i da će ovaj tjedan riješiti sve one koji se nalaze u Cvjetnom i koji imaju jednu nekretninu, a nisu konkurirali za stan. 

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply