NATAŠA TRAMIŠAK: Za obnovu Zagreba, ove godine 89 milijuna eura

NATAŠA TRAMIŠAK: Za obnovu Zagreba, ove godine 89 milijuna  eura

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je u nedjelju za Dnevnik HTV-a da Hrvatska za obnovu Zagreba stradalog u potresu iz europskog Fonda solidarnosti očekuje oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine.

Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz višegodišnjeg proračunskog okvira do 2027. kao i dio sredstava iz instrumenata nove generacije te Fonda solidarnosti. Nažalost, na primjeru Zagreba se vidi kolika je potreba za korištenjem tih sredstava. Hrvatska je na vrijeme reagirala, prijavila se u Fond za solidarnost. Za obnovu Zagreba iz tog fonda očekujemo oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine, rekla je ministrica Nataša Tramišak.

Po istom principu možemo, najavila je, tražiti i novac za saniranje poplava. Treba utvrditi razmjere štete, prijaviti se pravodobno u fond, dodala je.

Na pitanje je li spremna na golem posao koji je čeka Tramišak kaže kako je “ovo jedna velika prilika za Hrvatsku. Ta su nam sredstva prijeko potrebna za ulaganje u gospodarstvo, rast i razvoj – istraživanja, inovacije, poljoprivredu i zdravstvo. Bitno je naglasiti da je sve to rezultat rada pregovaračkog tima na čelu s premijerom Plenkovićem. Za Hrvatsku se po svim projekcijama očekivalo malo sredstava, ali je radi uspješne argumentacije našeg tima za Hrvatsku uvršten potpuno novi članak prema kojemu je Hrvatska dobila 400 milijuna eura više za kohezijsku politiku i 100 milijuna više za ruralni razvoj”, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Najavila je da se prvi avans očekuje do kraja godine. Priprema se Nacionalni program oporavka za korištenje ovog prvog okvira za oporavak i otpornost EU-a gdje imamo na raspolaganju gotovo 9,4 milijarde. Dodala je kako Nacionalni program oporavka mora biti gotov do kraja listopada, ali se čekaju dodatne smjernice Europske komisije. Na pitanje je li dobivanje novca uvjetovano provođenjem većih reformi, odgovorila je da su posljednjih nekoliko godina reforme u javnom sektoru već započete. – Početkom godine spojeni su uredi državne uprave na regionalnoj razini. Slijede napori u spajanju dijelova sustava javne uprave, dakle govorimo o donošenju zakona o smanjenju broja javnih dužnosnika. Sve to ide u skladu s preporukama EU- a, – rekla je ministrica Tramišak.

Na kraju je, za Dnevnik HTV-a naglasila kako je za povlačenje 22 milijarde eura vrlo bitno partnerstvo Vlade s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, gospodarskim i civilnim sektorom. Smatra kako će joj iskustvo s lokalne razine zasigurno u tome pomoći.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply