HND Plenkoviću: Umjesto da optužujete novinare, odgovorite na pitanja

HND Plenkoviću: Umjesto da optužujete novinare, odgovorite na pitanja

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je pozvalo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da prestane s nedopustivim optuživanjem novinara koji postavljaju legitimna pitanju, poručivši mu kako je zadaća premijera na njih odgovoriti.

Premijer Plenković je u utorak otvoreno optužio novinara N1 Televizije Hrvoja Krešića da agitira za oporbu nakon što ga je pitao hoće li otići u samoizolaciju s obzirom na to da je otkriveno kako je bio u kontaktu s tenisačem Novakom Đokovićem, jednim od zaraženih koronavirusom tijekom teniskog turnira u Zadru. U srijedu se, pak, krajnje neprimjereno ponio prema novinarki 24 sata Nikol Zagorac, također ne odgovorivši na njezino pitanje, navodi HND u priopćenju.

Podsjećaju kako ovo nije prvi put da Plenković “docira i javno optužuje novinare i medije koji propituju njegov rad i postupke”.

“Optuživao nas je da vodimo “hibridne ratove”, tijekom afere “Agrokor” govorio nam da radimo po instrukcijama, našim kolegicama poručivao kako su ‘slatke’, podučavao nas kako da radimo svoj posao… “, nabraja HND u priopćenju.

Takvi postupci predsjednika Vlade nedostojni su funkcije koju obnaša i još jedan dokaz da političari u Hrvatskoj, iz koje god političke opcije dolazili, ne razumiju smisao i važnost novinara i medija, drže u HND-u te poručuju da novinari ne rade ni za vlast ni za oporbu, nego rade isključivo u interesu javnosti.

“HND razumije kako politički protivnici u izbornoj kampanji, u želji da pridobiju glasove birača, ne biraju sredstva da bi jedni druge diskreditirali, ali ne prihvaća napade i optužbe na naše kolegice i kolege, koji samo rade svoj posao”, stoji u priopćenju.

Podsjećajujući kako su zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske lani nakon niza seksističkih ispada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema novinarkama pokrenuli akciju “Samo odgovorite na pitanje”, ističu da taj poziv i dalje vrijedi za sve političke aktere, “a time i za trenutno najmoćnijega među njima”.

Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply