Zagreb: Novo žarište koronavirusa u institutu “Hrvoje Požar”, četvero oboljelih

Zagreb: Novo žarište koronavirusa u institutu “Hrvoje Požar”, četvero oboljelih

U Zagrebu se pojavilo novo žarište koronavirusa u Energetskom institutu Hrvoje Požar, gdje je kod četvero osoba potvrđena bolest, a 16 ljudi je stavljeno u samoizolaciju, izjavio je u četvrtak pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je rekao Hini da su novi slučajevi posljedica importiranja iz Bosne i Hercegovine, gdje je nekoliko lokaliteta koja su još uvijek aktivna. Prema tome, bolest je još uvijek prisutna, upozorio je. 

Sada je riječ o Institutu Hrvoje Požar, ali to može biti bilo koja ustanova, s obzirom da su migracije puštanjem graničnih prijelaza aktivirane i sada su daleko većeg razmjera. “Velika je mogućnost da iz okolnih zemalja dođe bolesnik koji može biti potencijalni izvor zaraze”, kaže Jeleč.

Do sad su Hrvatska i Zagreb dobro odradili posao, u zadnja dva tjedna nisu imali niti jednog bolesnika koji je došao iz Zagreba, već su svi došli iz drugih država, rekao je.  

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su u protekla 24 sata detektirana nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.

Rekla je da surađuju s upravom Instituta, koja je omogućila da se epidemiološki izvidi obavljaju i organizirala rad od kuće. “Situacija je pod kontrolom. Svi  kontakti su obrađeni i u tijeku je testiranje tih svih kontakata”, rekla je.

Apelirala je na sve građane da se drže propisanih mjera – socijalnog razmaka, dezinfekcije ruku i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply