Počela ljetna kampanja Spolno zdravlje “Nema maženja bez paženja”

Počela ljetna kampanja Spolno zdravlje “Nema maženja bez paženja”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovom kampanjom želi pojačati svijest građana, posebice mladih između 15-25 godina, o važnosti očuvanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja

Kao i prethodnih godina, od početka lipnja do kraja rujna, Hrvatski
zavod za javno zdravstvo provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu provedbe projekta „Živjeti zdravo“. Slogan kampanje je „Nema maženja bez paženja“.

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bismo potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Kampanja će obuhvatiti najatraktivnije plaže na Hvaru i Braču, u Umagu, Splitu, Dubrovniku, Makarskoj, Crikvenici, na otoku Krku i drugim gradovima i otocima, što će joj dati veliku vidljivost na nacionalnoj razini.

„Kampanja je započela 15. lipnja, a trajat će sve do kraja rujna. Provodimo je tijekom ljetnih mjeseci jer su ljetni odmori vrlo često razdoblja u kojima zanemarujemo rizik od slučajnih partnera i takozvane „Zarazne šestorke“, u koju uključujemo najčešće spolno prenosive infekcije: HPV, mikoplazmu, ureaplazmu, herpes, klamidiju i gonoreju. Mlade na atraktivan i
zanimljiv način, stoga, pozivamo na odgovoran spolni život i educiramo o načinima prijenosa spolno prenosivih infekcija, kao i zaštite od njih”, kazao je Davor Plažanin, dr.med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.

Prema nizu istraživanja, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos u dobi od 16 do 17 godina. Zabrinjavajuće je što prema najnovijim podacima istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenom na 15-godišnjacima, 23% dječaka i 6% djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 60% dječaka i 50% djevojčica nije pri
tome koristilo zaštitu.
Iz tog razloga, naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Stoga je od iznimne je važnosti omogućiti im pristup točnim i provjerenim informacijama. Time se mlade priprema na siguran i ispunjujući spolni život.


Leave a Reply