GRADSKA SKUPŠTINA: Rebalans proračuna prihvaćen, oporba kaže da je lažiran

GRADSKA SKUPŠTINA: Rebalans proračuna prihvaćen, oporba kaže da je lažiran

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova prihvatili rebalans proračuna, uz žestoke kritike oporbe koja tvrdi da je lažiran, kako nema veze sa stvarnošću te da pogoduje gradonačelnikovim poslovnim partnerima.

Ovim rebalansom i preraspodjelom sredstava se uz smanjenje samog proračuna u iznosu od 169,5 milijuna kuna osiguravaju sredstva za borbu protiv epidemije te saniranje posljedica potresa u iznosu oko 157 milijuna kuna.

“Ako pogledamo najveće dobitnike u ovom rebalansu – pročistač je 130 milijuna, saniranje posljedica potresa 114 milijuna, rotor 65 milijuna, pandemija koronavirusom 43 milijuna, obnova pročelja vjerskih zajednica 13 milijuna i žičara sedam milijuna – to je redoslijed”, komentirao je u ime gradski zastupnik Stanko Kordić (Glas).

“Bilo bi ispravno reći da u ovaj rebalans ulazimo zbog osiguranja sredstava za poslovne partnere gradonačelnika, potom saniranja posljedica potresa i pokriće troškova pandemije”, ustvrdio je.

Zvane Brumnić (Klub zastupnika SDP-a) ustvrdio je da je ovaj rebalans lažiran jednako kao što je lažiran proračun kada su ga donosili.

“Volio bih da predlagatelj objasni tu matematiku kojom tvrdi da je proračun uravnotežen, odnosno da su stavke prihoda i rashoda realne i zakonite”, poručio je Brumnić.

Mrak Taritaš: Ovaj proračun mogao bi se opisati rečenicom – “selo gori, baba se češlja”

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Glas-a i HSU-a) ustvrdila je da se u rebalansu trebao vidjeti građevinski zamah, što nije slučaj.

“Ovaj proračun mogao bi se opisati rečenicom – selo gori, baba se češlja. Nema da omane oni koji su gradonačelniku važni. Rebalans se ponaša kao da grad nisu zadesile dvije katastrofe, ponaša kao da nema pada osobne potrošnje i privatnih investicija”, kazala je.

Vladimir Ferdelji (Klub zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija) ocijenio je da se radi o zakonski iznuđenom proračunu koji nema veze sa stvarnošću.

“Obrazovanje je izgubilo 101 milijun kuna, predškolsko 46 milijuna, osnovno školstvo 34 milijuna i srednje školstvo 21 milijun. Kultura je izgubila gotovo 48 milijuna kuna, sport 61 milijun, samouprava mjesna 41 milijun, gospodarstvo 31 milijun, ali samo zato jer u temeljnom proračunu nije ukalkuliran kredit od ZET-a”, naveo je Ferdelji.

Ne misli se, ustvrdio je, napraviti ništa na racionalizaciji poslovanja, komunalnih poduzeća, ičega.

“Svi troškovi su optimalni, po uvjerenju gradonačelnika i njegovih partnera. Do ovog rebalansa ne bi ni došlo da nije bilo zakonske obveze, gradonačelnik bi i dalje trošio novac kako hoće, a napravio bi završni rebalans kojim bi izjednačio stvarne rashode sa stvarnim prihodima bez obzira na to što je planirao. Ovaj plan nema veze s onime što će se dogoditi”, poručio je.

Davor Filipović (Klub zastupnika HDZ-a) rekao je da HDZ podržava rebalans proračuna s obzirom na to da je dio usmjeren i na ono što se potrošilo na zdravstveni sustav Zagreba u borbi protiv koronavirusa i da se dio utrošenih sredstava odnosi na potres i pomoć sugrađanima.

Zastupnici su danas raspravili tek tri točke od njih 63, a nastavak sjednice je 17. lipnja.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Damir Senčar

Tagged with

Leave a Reply