DAN GRADA ZAGREBA: Marija Sekelez Zagrepčanka godine, Blago Zadro posthumno proglašen počasnim građaninom Zagreba

DAN GRADA ZAGREBA: Marija Sekelez Zagrepčanka godine, Blago Zadro posthumno  proglašen počasnim građaninom Zagreba

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, gradonačelnik Milan Bandić uručio je javna priznanja Grada Zagreba, na kojoj je dramskoj umjetnici, glumici, redateljici i humanitarki Mariji Sekelez uručena nagrada “Zagrepčanka godine”, dok je general-bojnik Blago Zadro posthumno proglašen počasnim građaninom Zagreba.

Na dodjeli su prisustvovali predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melite Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Željko Rajner.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet, svim dobitnicima čestitao je na dodijeljenim priznanjima i osvrnuo se na potres koji je na Zagreb ostavio velike posljedice, i zahvalio svima koji su pristigli u pomoć nakon potresa.

– Čestitam u ime skupštine grada Zagreba i svoje ime, svim dobitnicima nagrada, njihovim obiteljima i suradnicima na vrijednim priznanjima koje će danas primiti. Po prvi puta u neovisnoj Hrvatskoj u ovoj se prigodi ne nalazimo u gradskoj vijećnici na Gornjem Gradu, niti u svečanoj dvorani u kojem je zasjedao prvi hrvatski Narodni sabor pod predsjedanjem bana Josipa Jelačića. Danas smo na Zagrebačkom velesajmu. Na mjestu koje u našoj zagrebačkoj kolektivnoj memoriji vežemo uz brojne međuarodne manifestacije ali iznad svega uz prelazak Zagreba preko rijeke Save. Danas smo ovdje iz svima dobro poznatih razloga: epidemija a potom i potres, koji su pojedinim obiteljima i pojedincima nanijele velike tragedije, a nama duboko promijenili naše živote. Iznad svega dijelimo bol s obitelji naše mlade sugrađanke Anamarije i izražavam im duboku sućut! Kao i obitelji naših Petra i Ante koji su stradali otklanjajući posljedice potresa. Hvala svim vama, građankama i građanima Zagreba, volonterima, zdravstvenim radnicima, vatrogascima, policajcima i vojnicima, građevinarima,  civilnoj zaštiti i gradskim službama, udrugama, medijima, na dobroj volji i iskrenoj predanosti da na najbolji mogući način olakšate situaciju u kojoj smo se zatekli,- rekao je Drago Prgomet, predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba.

Bandić: Zagreb je otvoren i siguran grad

– Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijo,- rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

– Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad  prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije,- istaknuo je Bandić. 

Premijer Plenković je pohvalio gradske službe koje “nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu.”

– Potres je trajao 10 sekundi, obnova će trajati najmanje 10, ali vjerojatno i više godina. Da bismo to radili moramo imati kvalitetan zakonski okvir i program mjera i moramo imati ono što je najvažnije – financijska sredstva,- rekao je Plenković.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije  Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu,  predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply