Čestitka gradonačelnika u povodu Dana Grada Zagreba

Čestitka gradonačelnika  u povodu Dana Grada Zagreba

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, 
čestitam vam 31. svibnja, Dan grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, naše nebeske zaštitnice! Čestitam vam Dan branitelja Grada Zagreba!
U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo – u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj. Hvala im na žrtvi i na trajnome podsjećanju na snagu zajedništva i
solidarnosti!
Ova je godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, posebice za nas u Zagrebu koji se nosimo i s posljedicama katastrofalnog potresa koji nas je pogodio 22. ožujka. Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata.
I prije 140 godina, u Šenoino doba, Zagreb je također pogodio katastrofalan potres. Kao što je tada iz teške situacije izašao snažniji nego prije, i danas će naš grad zaliječiti rane, obnoviti zgrade, vratiti sjaj povijesnoj jezgri koja je dio našeg identiteta i simbol Zagreba i Hrvatske.
Da, trebat će vremena, strpljenja, rada, solidarnosti, energije, mudrosti i zajedništva! No, u našem se gradu nitko ne smije osjetiti napušteno i zaboravljeno!
Samo tako izaći ćemo još jači, a izazovi koji nas čekaju dodatni su poticaj da budemo zajedno, da njegujući kulturu otvorenosti, tolerancije, socijalne pravde i solidarnosti iskoristimo sve svoje potencijale, da se okrenemo budućnosti, znanju, kreativnosti – svemu onome što vuče
naprijed, što stvara novu vrijednost, a život čini boljim, ugodnijim i bogatijim.
Znam da to možemo, da imamo dovoljno snage i ljubavi prema svome gradu te empatije prema bližnjima koji danas trebaju našu pomoć i razumijevanje.
To na poseban način potvrđujemo odgovornim držanjem u ovoj krizi, to potvrđuju mnogobrojni heroji koji se svakodnevno nose s ovom dvostrukom nevoljom – u našim zdravstvenim ustanovama, na našim ulicama, krovovima oštećenih objekata – svi oni koji zbog svog angažmana i sebedarja zaslužuju našu neizmjernu zahvalnost.
Stoga drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, ponosno istaknimo barjake u čast voljenog grada koji danas, više no ikad, treba našu ljubav, solidarnost i energiju!
Sretno Zagrebe!

Vaš gradonačelnik, Milan Bandić

Leave a Reply