Brumnić (SDP): Podnijet ćemo tužbu za poništenje sjednice Gradske skupštine

Brumnić (SDP): Podnijet ćemo tužbu za poništenje sjednice Gradske skupštine

redsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zvane Brumnić najavio je u četvrtak, prije početka nastavka skupštinske sjednice koja se ponovno održava online, da će podnijeti tužbu za poništenje te online sjednice jer smatra da je nezakonita.    

“Ova sjednica je nezakonita i neregularna”, istaknuo je Brumnić na konferenciji za novinare pet oporbenih klubova. 

Naglasio je kako Ministarstvo uprave u svom dopisu o načinu održavanja sjednica nije zabranilo održavanje fizičkih sjednica, a potpuno je jasno da u Poslovniku i Statutu Grada Zagreba ovakav vid sjednice – online, ne postoji.  

Tema sjednice vezana je za potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, pa oporba smatra da se sjednica održava online kako građani ne bi vidjeli “razmjere štete nečinjenja” gradonačelnika Milana Bandića i premijera Andreja Plenkovića. 

“Premijer Plenković je znao što se u Zagrebu dogodilo, znao je da ima vladajuću većinu i u Gradu i u Saboru (Milan Bandić – HDZ) i sada dva mjeseca nakon potresa nije povukao niti jedan potez vezano za građane Zagreba kao da građani grada Zagreba žive u nekoj drugoj državi i plaćaju negdje drugdje porez”, istaknuo je Brumnić.    

Mrak-Taritaš: Zakona o obnovi Zagreba neće biti do Nove godine

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš kaže da se u Hrvatskoj mogu održavati mise, može se ići u trgovački centar i tamo djecu voditi u igraone, ljudi koji su u samoizolaciji moći će ako imaju maskice ići glasati, ali jedino se ne može održati fizička sjednica Gradske skupštine. “Razlog tome je što se ne želi da sugrađani vide razmjere štete nečinjenja koje je učinio u gradu Zagrebu gospodin Bandić, ali jednako tako i gospodin Plenković”, tvrdi Mrak-Taritaš.  

Kaže i da je zakon o obnovi Zagreba nakon potresa već mogao biti donešen da je to netko htio, a to što nije govori o “neposobnosti resornog ministarstva koje nije bilo u stanju napraviti zakon i nesposobnosti gospodina Bandića kojemu se sve druge stvari važnije”. 

Mrak-Taritaš kaže da će zakon u javnoj raspravi vjerojatno biti danas, pa će ga građani barem moći pročitati, ali smatra da tog zakona do Nove godine neće biti, a do tada svi oni koji će se moći snaći će svoje nekretnine urediti. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da se sjednica Gradske skupštine održava elekronički kako se ne bi vidjela “sva nesposobnost Gradske uprave” i sve ono što nisu učinili vezano za pomoć građanima pogođenih potresom. Istaknuo je i kako je potpuno sramotno i dokaz nevjerojatne političke neodgovornosti HDZ-a i Plenkovića da idu raspustiti Hrvatski sabor, a da taj isti Sabor u dva mjeseca neće usvojiti zakon o obnovi Zagreba i okolice.

Petek: Maćehinski odnos Vlade prema Zagrebu

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek tvrdi da je “maćehinski odnos” Vlade prema Zagrebu u slučaju potresa rezultirao time da zakona nećemo imati. “U ovom sazivu Sabora zakon se neće donijeti zato što su očito preveliki interesi u obnovi Zagreba i nisu se mogli dogovoriti HDZ, Bandić i ministar Štromar”, smatra Petek.  

Vladimir Andrić iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija rekao je da se oporbi ne da prilika da na javnoj sjednici ukažu na nepravilnosti i greške.  

Nakon konferencije za novinare oporbeni zastupnici otišli su u jednu dvoranu koja im je dodijeljena u zgradi Gradske skupštine u kojoj su počeli sudjelovati u online sjednici, a potom su otišli ispred Osnovne škole Bukovac, te ispred Gradske plinare.   

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply