HOO: Mateša o treninzima sportaša i mjerama financijske pomoći sportu

HOO: Mateša o treninzima sportaša i mjerama financijske pomoći sportu

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izjavio je da je Stožeru civilne zaštite upućena molba da se razmotri mogućnost da pojedini vrhunski sportaši mogu nastaviti s treninzima ako time nikoga ne ugrožavaju.

 “Pandemija koronavirusa svima nam je promijenila živote, snažno je utjecala na sve aspekte hrvatskog društva, pa tako i na sport. Na našu inicijativu Središnji državni ured za šport uputio je zamolbu Stožeru civilne zaštite da razmotri mogućnost treninga određenih skupina vrhunskih sportaša koji po svom načinu odvijanja ne predstavljaju nikakvu ugrozu. Primjerice, ne vidimo problem u tome da Damir Martin i braća Sinković veslaju na Jarunu ili da Sandra Perković sa svojim trenerom odrađuje treninge. Tu ne vidimo neku posebnu ugrozu, čak se i može ta socijalna distanca održavati. Vidjet ćemo kakva će biti odluka Nacionalnog stožera i sukladno njoj ćemo postupiti”, izjavio je Mateša koji je u ponedjeljak gostovao u programu Radio Splita.

 Osim što je zaustavila sportska natjecanja, pandemija koronavirusa i financijski je ugrozila sport i sportske djelatnike.

 Zbog toga je hrvatska Vlada prošlog tjedna za potrebe očuvanja radnih mjesta u sportu prenamjenom sredstava iz Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) namjenski osigurala 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima koji za vrijeme epidemije koronavirusa ne mogu djelovati. 

 Mateša se nada da će se dio sredstava iz tzv. SURE programa Europske unije moći koristiti i za sport. Riječ o novom financijskom instrumentu namijenjenom zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa vrijednom 100 milijardi eura, a koji će EU u obliku zajmova odobravati državama članicama pod povoljnim uvjetima.


 “Preko našeg ureda za Europske fondove i ureda Europskih olimpijskih odbora izrađen je dokument koji je predložen Europskoj komisiji i temeljem kojeg očekujemo da će se sredstva iz tzv. SURE programa, koji zahvaća i Hrvatsku, djelomično moći koristiti i za sport. S druge strane, mjere koje je u međuvremenu poduzeo SDUŠ trebale bi omogućiti barem preživljavanje sporta u organizacijskom smislu dok se natjecanja ponovno ne pokrenu”, kazao je Mateša,

On je napomenuo i da se unutar Hrvatskog olimpijskog odbora radi na projektu “Pokreni sport”.

 “Njime je predviđeno da se sva sredstva iz našeg proračuna namijenjena za lokalni sport prema jasnim kriterijima dodjeljuju županijskim sportskim zajednicama za pokretanje sportskih aktivnosti”, rekao je Mateša i dodao: “Što se tiče OI u Tokiju, koje su pomaknute na iduću godinu, tu nemamo nikakvih većih problema. Stipendije svim kandidatima za Olimpijske igre i trenerima normalno se isplaćuju i s te strane ne očekujem nikakav problem”.

Tekst: HINA

Foto: Arhiva/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply