KRIZNI STOŽER GRADA ZAGREBA: Devet novih slučajeva zaraze, jedna osoba kazneno prijavljena

KRIZNI STOŽER GRADA ZAGREBA: Devet novih slučajeva zaraze, jedna osoba kazneno prijavljena

U Gradu Zagrebu je detektirano devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a protiv jedne oboljele osobe je podnijeta kaznena prijava zbog širenja zaraznih bolesti jer je napuštala mjesto izolacije, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Zagrebu je do jučerašnjeg dana bilo 346 oboljelih, a u proteklih 24 sata detektirano je novih devet pozitivnih. Ukupno je obavljeno je 2172 testiranja, od kojih je 274 pozitivno. 

U protekla 24 sata 35 osoba je u izolaciji, što znači da su ukupno 4692 osobe u mjerama izolacije te je ukupno obavljeno 3600 psiholoških savjetovanja.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja jučer je prošlo 89 bolesnika, u samoizolaciju je upućeno 10 osoba, a njih sedam na testiranje. Kroz trijažne ambulante ukupno je prošlo 5216 bolesnika, bilo je 478 izolacija, a 221 osoba upućena je na testiranje, izvijestio je Stožer.

Policija je izvijestila da je jučer podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo širenja zaraznih bolesti protiv jedne ženske osobe (33) koja je napuštala svoju adresu stanovanja iako je pozitivna na koronavirus. Propisana kazna je do dvije godine zatvora, a ako je netko zaražen kazna može biti i do tri godine.

Također, dogovoren je preliminarni skraćeni postupak pregleda plinskih instalacija na području Grada koji će biti definiran u roku od 24 sata.

Upitan ima li kakve informacije sa sastanka Vlade u NSK vezano za pripremu zakona o obnovi potresima oštećenih građevina, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponovio je da očekuje da taj zakon bude provediv, pravedan, transparentan jer “u svakoj nesreći ima onih koji nastoje loviti u mutnom” i da bude stručno utemeljen.

Što se tiče lokalnih mjera za poduzetnike rekao je da je Grad prvi u Hrvatskoj reagirao na COVID-19 i išao na odgodu plaćanja režija umirovljenicima, a za gospodarstvenike na oslobađanje od 30 posto komunalne naknade, uz razne druge mjere oslobađanja od najma, režija i naplate parkinga. 

Vezano za nekretnine koje Holding sada prodaje, Bandić je objasnio da je riječ o nekretninama za koje su procijenili da bi bile “više teret, nego korist” jer će biti potrebna “svaka kuna” zbog svega što se dogodilo. 

Što se tiče sredstava koja su uplaćena u poseban zagrebački fond za potres i koronavirus, Bandić je rekao da će uskoro dostaviti potpunu informaciju, ali da je riječ o oko 14,5 milijuna kuna. 

Upitan o revitalizaciji Imunološkog zavoda, poručio je da je to kao strateški interes prepoznao prije osam godina i da s ovom Vladom imaju “dopisivanja, ali nismo riješili ništa”. 

Dodao je da se nisu “maknuli s mrtve točke”, osim što za to Grad već tri godine u proračunu osigurava između 50 i 60 milijuna kuna. “Da smo prije tri godine zasukali rukave već bismo na pola imali rješenje i bili bi puno bliže možda i cjepivu protiv koronavirusa”, poručio je Bandić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply