GRADSKA PLINARA ZAGREB: Društvenim mrežama kruže poluinformacije i dezinformacije o uključenju i isključenju plina!

GRADSKA PLINARA ZAGREB: Društvenim mrežama kruže poluinformacije i dezinformacije o uključenju i isključenju plina!

Iz Gradske plinare Zagreb upućeno je priopćenje medijima zbog kako pišu u priopćenju poluinformacija i dezinformacija koje kruže društvenim mrežama koje su objavljene i u medijima, a vezane za uključenja, odnosno isključenja i sigurnost upotrebe plina. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

“GPZ ne isključuje plin u objektima s određenom bojom naljepnice, već sukladno bazi Civilne zaštite grada Zagreba koja sadrži opisne primjedbe vrste oštećenja zgrade obilazi statički ugrožene objekte i objekte s oštećenjima dimnjaka kako bi zatvaranjem plina prevenirao životnu ugrozu stanara u objektu dok ne ispune tehničke preduvjete za sigurnu upotrebu plina. Plin se ne isključuje niti se odbija uključiti da bi građani bili bez plina, već jer su u najvećem broju slučajeva u opasnosti od dotrajalih dimnjaka dodatno narušenima potresom i dok se ne osiguraju tehnički preduvjeti za sigurno sagorjevanje plina – za što je dokaz potvrda o ispravnosti dimnjaka – postoji velika mogućnost povrata monoksida i trovanja njime.

GPZ nema nikakve veze s tipovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju i koji će se ugrađivati, a kao distributeru plina kojemu je u cilju imati što više potrošača za prioritet ima sigurnost građana, osobito u trenutnim okolnostima.

Ako građani koriste plin u objektima oštećenima potresom, a ne osjećaju se ugroženi jer trošila uredno rade, ne znači da je unutrašnjost dimnjaka ispravna i da u nekom trenutku neće doći do povrata dimnih plinova! Kontrola dimnjaka je nužna.

Redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objevljena je na web stranici GPZ-a (http://www.plinara-zagreb.hr/novosti/postupak-pustanja-plina-u-objekte-koji-su-iskljuceni-zbog-potresa/1327) te kao preduvjete za ispitivanje instalacije i puštanje plina obuhvaća nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka. Riječ je o dokumentima koje potpisuju ovlaštene stručne osobe: ovlašteni građevinski stručnjaci procjenjuju statiku objekta, a dimnjačari dimnjake. Mišljenja osoba koje nisu ovlaštena za pojedini uvjet, razumljivo je, nije moguće uvažiti.

Imajući u vidu situaciju u kojoj se građani trenutno nalaze – prvenstveno u središtu Zagreba – za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin. Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima. Time se osigurava da životi građani koji su u riziku od povrata monoksida nisu izloženi opasnosti.

S obzirom da je GPZ organizirana sukladno naputcima za suzbijanje koronavirusa, primjenjujući rotaciju djelatnika da bi se izbjegla kolektivna kontaminacija virusom, molimo građane da preferiraju telefonsku i elektroničku komunikaciju. U slučaju višestambenih zgrada, pokazalo se da je najjednostavnije dokumentaciju organizirati preko upravitelja. Dokumentaciju za priključenja potrebno je poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr. Informacije o dokumentaciji dostupne su na brojevima 01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a za ispitivanje instalacija i puštanje plina građane kontaktira GPZ kako bi najavio termin skuladno rasporedu i raspoloživim ekipama.

Djelatnici GPZ-a koji ispituju plinsku instalaciju/demontiraju plinomjere moraju ući u svaki stan koji ima plin, poštujući pri tome mjere Nacionalnog kriznog stožera za suzbijanje koronavirusa. Stoga molimo sve građane da drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju potrebne površine nakon odlaska ispitivača.

Zbog prevencije mogućih prijevara, važno je znati da djelatnici GPZ-a na teren izlaze u paru, imaju iskaznicu GPZ-a i obilježja GPZ-a na odjeći i vozilu.

Podzemna plinska mreža s pripadajućom infrastrukturom je pod stalnim nadzorom te nije oštećena potresom.”- navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Gradske plinare Zagreb, Velinka Buljan.

Foto: Arhiva/ZNA

Leave a Reply