GRADSKA GROBLJA: Dozvoljen ulazak na groblja, ali isključivo na vlastitu odgovornost

GRADSKA GROBLJA: Dozvoljen ulazak na groblja, ali isključivo na vlastitu odgovornost

IZ podružnice Zagrebačkog holdinga, Gradska groblja poslali su priopćenje u kojima korisnike grobnih mjesta informiraju o novonastaloj situaciji koja je uzrokovana potresom u nedjelju 22.3.2020. godine.

Gradska groblja su otvorena za posjetitelje kojima je dozvoljen ulazak na groblja, ali isključivo na vlastitu odgovornost.

Iz gradskih groblja još poručuju:
“Mirogojske arkade su ograđene te nije dozvoljen pristup unutar arkada i crkve Krista Kralja te molimo posjetitelje za povećani oprez. Iz navedenog razloga pripremamo i uskoro će na Internet stranicama Gradskih groblja biti postavljena veza na materijal virtualne šetnje Mirogojskim Arkadama, koji je snimljen da bi naši Korisnici sami mogli pogledati da li im je grobno mjesto oštećeno. Kada se materijal postavi na Internet stranice, javnost će o tome biti obaviještena. Aktivaciju virtualne šetnje očekujemo najkasnije u ponedjeljak 6. travanja.

S obzirom na veliki broj oštećenih grobnih mjesta na groblju Mirogoju kao i na svim ostalim zagrebačkim grobljima, naše ekipe vrše izvide i foto dokumentiraju svako grobno mjesto koje je oštećeno, pripremaju materijal koji će se također postaviti na našu Internet stranicu i pretraživati će se preko tražilice pokojnika ili klikom na poligon grobnog mjesta na karti. Nadogradnja sustava kako bi se to omogućilo je u izradi te Vas također molimo za malo strpljenja.

Kako je to sveobuhvatan posao i kako se procjenjuje da ima preko 6000 oštećenih grobnih mjesta, očekujemo da će proces dokumentiranja trajati najmanje mjesec dana.

Svi korisnici koji su imali svoju policu osiguranja, po istoj će naplatiti štetu ako je tako ugovorena, svi ostali koji nisu imali policu biti će potrebno da izvrše prijavu kao štetu od elementarne nepogode pa će se tako moći naplatiti sukladno zakonskim propisima koji definiraju elementarnu nepogodu.

Ukoliko vam je spomenik oštećen padom drugog spomenika, tada ćete štetu moći naplatiti od korisnika grobnog mjesta sa kojeg je pala ploča i oštetila vaš grob.

S obzirom na proglašenje elementarne nepogode prijavu oštećenja s te osnove moraju izvršiti Korisnici sami kao i svu ostalu imovinu oštećenu u potresu na stranicama Grada Zagreba „Prijava štete od potresa“ koja se može izvršiti on-line ili putem obrasca koji je dostupan na stranici ili u uredima lokalne samouprave.

Napominjemo Korisnike da nadoknada štete nastale na individualnim grobnim mjestima nije pokrivena s policom osiguranja ZGH d.o.o., Podružnice Gradska groblja. Ukoliko Korisnici imaju osigurana svoja grobna mjesta od potresa, svoje zahtjeve mogu predati osiguravatelju, a Gradskim grobljima se obratite za dostavu zapisnika i fotografija!- piše u priopćenju Podružnice Gradska groblja, Zagrebačkog holdinga.

Foto: ARHIVA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply