Zagrebački HNS traži rebalans gradskog proračuna za obnovu grad

Zagrebački HNS traži rebalans gradskog proračuna za obnovu grad

Zagrebački HNS zatražio je da gradska uprava žurno predloži rebalans gradskog proračuna i hitne mjere za obnovu Zagreba kako bi se pobrinuli da se građanima koji su ostali bez domova osigura adekvatan smještaj i uvjeti za koliko-toliko normalan život.

Umjesto da bezrazložno napada građane radi svojih nikada ispunjenih obećanja, te naplaćuje parking po gradu, gradonačelnik Milan Bandić bi trebao predložiti rebalans proračuna i odlučne i konkretne mjere koje će stvoriti preduvjete da se Zagrepčani u bližoj budućnosti vrate u relativno normalan život, smatra gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak.

Osim kuća i stanova građana, u potresu su uništeni ili oštećeni deseci i deseci zagrebačkih vrtića i škola, muzeji, galerije, sportski objekti, dvorane, kazališta, ambulante, spomenici kulture, sakralni objekti, gradska infrastruktura, ističe se se u priopćenju.

Pri tome treba revidirati sve usvojene programe za izgradnju i kapitalne investicije za ovu i iduću godinu, sva sredstva prenamijeniti u program obnove grada, a obavezno za tu namjenu treba preusmjeriti već preuzeta, ali i nedavno planirana kreditna zaduženja grada od nekoliko stotina milijuna za kapitalne objekte, te njih staviti isključivo u funkciju obnove., kaže Stojak.

On smatra da sve planirane investicije Zagrebačkog holdinga u visini od gotovo 500 milijuna kuna treba u potpunosti preusmjeriti na obnovu grada, jer već sada je moguće procijeniti da će obnova svega oštećenog i uništenog u Zagrebu stajati izuzeto puno.

Zagreb ovu elementarnu nepogodu ne može sam sanirati bez pomoći države u što treba uključiti nacionalna i  europska sredstava i donacije, ali na gradonačelniku je obaveza što prije predložiti potrebe te financijski i vremenski okvir za detaljnu obnovu Zagreba, a ne da u ovoj kriznoj situaciji umnogome ovisimo o kvaliteti rada i odluka Nacionalnog stožera, zaključio je Tomislav Stojak.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply