Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu

Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu

Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu, pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom dana nastavit će sanaciju gradskog centra.

Prema riječima zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Tihomira Kundida, u dogovoru s gradskim vlastima i njihovim prioritetima, vojska će nastaviti s raščišćavanjem ruševina iz centra Zagreba.

U obilasku hrvatskih vojnika na terenu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji su zahvalili Hrvatskoj vojsci i svim službama na pomoći i solidarnosti koju pružaju gradu Zagrebu. 

“Što se tiče plana za danas, 150 pripadnika HV-a spremno je za angažiranje, ovdje nam je na raspolaganju i 10 inženjerijskih strojeva. U dogovoru s gradskim vlastima i s onime što su njihovi prioriteti, to ćemo danas i odraditi”, rekao je Kundid.

Rekao je da ima još nekoliko točaka u središtu grada koje nisu jučer uspjeli sanirati jer dijelovi krovova i žbuke prijete urušavanjem svakoga trenutka.

“Čim danas vatrogasci saniraju, mi ćemo sanirati tih nekoliko točaka i u skladu s dogovorima, idemo dalje na lokacije“, kazao je general Kundid naglasivši kako su pripadnici Hrvatske vojske u izviđanju terena na području epicentra potresa.

„Još nemamo egzaktne pokazatelje, no kad dobijemo sve relevantne podatke, mi ćemo se organizirati i sanirati što treba sanirati“, dodao je.

U pripravnosti još 200 vojnika, HV pokazala spremnost pomoći svom narodu

Također, još 200 vojnika je u stanju pripravnosti i bit će angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

Vojska je, rekao je Kundid, pokazala je u nedjelju besprijekornu organiziranost, visoku spremnost i visoku motiviranost da pomogne svome narodu.

„Hrvatska vojska je besprijekorno organizirana, visoko spremna i vrlo visoko motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije. Ujutro odmah u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera su nakon potresa dali i postavili vojsku u najviši stupanj spremnosti. Istog trenutka, 150 pripadnika koji su snage brzog odgovora uputili su se prema Zagrebu.

Kada smo stigli u samo središte, spoznali smo svu dramatičnost potresa koji se dogodio. Nakon toga smo se organizirali i krenuli s raščišćavanjem ruševina koje su bile u samom središtu Zagreba počevši od Trga bana Jelačića i okolnih ulica. Po prvim prosudbama, treba će nam dva dana da raščistimo Zagreb. Međutim, imperativ nam je bio da je u što kraćem vremenu raščistimo prometnice i nogostupe kako bi omogućili normalno funkcioniranje grada“, ispričao je Kundid.

Kundid: Hvala građanima na suradnji

Tijekom dana, na terenu je bilo ukupno 280 pripadnika HV-a i 10 inženjerijskih strojeva. „Sinoć do 19 sati uspjeli smo čistiti kompletno šire središte grada Zagreba“, rekao je.

Zahvalito je i svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na suradnji i angažmanu te je istaknuo kako je jučer nedvojbeno postojao određeni strah među građanima, ali ne i panika.

“No, bez obzira na sve što se događalo, moram reći kako su građani bili vrlo disciplinirani, vrlo mali broj ljudi bio je u središtu grada i to samo stanari. Oni su vrlo spremno odgovarali na sva upozorenja  vojske i policije. Bili su svjesni situacije  u kojoj se nalaze i nisu se htjeli dovesti ponovo u opasnost“, zaključio je.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply