Snažan potres pogodio Zagreb

Snažan potres pogodio Zagreb

Snažan potres, magnitude 5,3 po Richteru, probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba.

Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade.

Europski mediteranski centar na internetskoj strnici piše da je epicentar sedam kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od deset kilomatara.

U potresu su stradale brojne zgrade u samom centru Zgareba, toranj katedrale, zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena, oštećena je bolnica u Petrovoj.

Sve službe HEP-a su na terenu

Na području Grada Zagreba nekoliko trafostanica je vraćeno u pogon, a sve službe Hrvatske elektroprivrede (HEP) su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi električnom i toplinskom  energijom na području Grada Zagreba, poručili su u nedjelju iz HEP-a. 

“Sustav opsrkbe električnom energijom u gradu Zagrebu i okolici je stabilan. U ovom trenutku postoji još nekoliko trafostanica koje se vraćaju u pogon”, kažu u HEP-u.

Kako ističu, zapadni dio grada Zagreba nema toplinske energije zbog ispada Elektrane toplane (EL-TO) Zagreb (koja se nalazi na području zagrebačke Trešnjevke, u Zagorskoj ulici). 

Na pogonu EL-TO Zagreb nema većih oštećenja,  kažu u HEP-u.  

“Sve Službe HEP-a su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi kupaca električnom i toplinskom energijom”, poručuju iz HEP-a.

Napominju i kako u Nuklearnoj elektrani Krško nema oštećenja.

U Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) kažu da  u prijenosnoj elektroenergetskoj mreži nema problema. 

Svi glavni objekti prijenosnog sustava i glavne trafostanice (TS) važne za opskrbu grada Zagreba električnom energijom – TS Mraclin, TS Tumbri i TS Žerjavinec – rade bez problema, ističu iz HOPS-a. 

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ i Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply