MILAN BANDIĆ: Od ovog vikenda kreće dezinfekcija Zagreba

MILAN BANDIĆ: Od ovog vikenda kreće dezinfekcija Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održao je konferenciju za novinare na temu: Aktualna situacija u gradu Zagrebu glede epidemije koronavirusa, te najavio nove mjere zaštite od koronavirusa .

-Od ponedjeljka 23. ožujka, bitno će se reducirati tramvajske i autobusne linije, isto tako molim sve naše sugrađane koji koriste javni prijevoz da koriste elektronske kartice, a što manje kupuju karte u vozilu, kako bi zaštiti sebe i vozače u javnom prijevozu.- rekao je gradonačelnik Bandić.

Ovog vikenda kreće i dezinfekcija užeg dijela Zagreba, gdje se kreče više ljudi.

– Mi ćemo nultu zonu grada od ovog vikenda početi dezinficirati, znači tamo gdje je najveći broj ljudi. Preporuka je svima da se što manje zadržavaju na otvorenim prostorima, a onima koji su na otvorenom neka drže razmak od jednog metra. Bundek i Jarun neće biti zatvoreni za građane. – rekao je Bandić .

Njegov saborski Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti glasat će za mjeru da se onima kojima je rad zabranjen, poput ugostitelja, osiguraju minimalne plaće. 

“Naš je prijedlog bio da im se osiguraju prosječne plaće u Hrvatskoj. Mi ćemo glasati za prijedlog Vlade o minimaloj plaći, ali nećemo odustati od prijedloga da se pronađu mogućnosti za isplatu prosječnih plaća”, poručio je Bandić.

Šostar: U karanteni sedam osoba

U Zagrebu je u karanteni sedam osoba kojima je organizirana 24-satna zdravstvenu skrb, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. 

Taj broj će se sigurno povećati, procijenio je Šostar koji očekuje da će u sljedećih par dana u cijelosti biti popunjen Tomislavov dom, gdje je smještena karantena.

Nabavljen je još jedan stroj za brzu detekciju koronavirusa, ističe Šostar, tako da sada mogu “prijeći” oko 200 uzoraka svaki dan.

Danas do 11 sati uzeli su 140 uzoraka, obradili 106, a 11 je pozitivno. Osobama u izolaciji i karanteni omogućena je psihološku pomoć, kaže Šostar.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA // HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply