Nacionalni stožer: Apel građanima da ne putuju u područja zahvaćena korona virusom

Nacionalni stožer: Apel građanima da ne putuju u područja zahvaćena korona virusom

 Nacionalni stožer civilne zaštite za koronavirus ponovno je u subotu pozvao građane da odgode svoje putovanja u zahvaćena područja, kako bi situacija u Hrvatskoj, s ukupno potvrđenih 12 zaraženih, ostala pod kontrolom.

“Još jednom apeliramo na građane da zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Italiji odgode putovanja u zahvaćena područja. Ulažemo sve napore da držimo u Hrvatskoj situaciju pod kontrolom, to zasad uspijevamo, ali naravno da će mnogo ovisiti i o susjednim zemljama, odnosno o mjerama koje oni provode”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj stožera Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je epidemiološka situacija sa 12 zaraženih zadovaljavajuća, svi su bolesnici dobro, većina s blagim simptomima. 

“Ukupno je 317 testiranih, još 5 nalaza čekamo, a 4154 osoba je pod nadzorom”, kazao je Beroš i naglasio kako najnovije znanstvene spoznaje pokazuju da je smrtnost od koronavirusa u svijetu manja od 2 posto, što je ohrabrujuće.

Ipak, trebamo biti krajnje oprezni jer virus može mutirati, ali sve naznake pokazuje da će biti bolje, dodao je. 

S obzirom na informaciji da je u Sloveniji koronavirusom zaražen i jedan liječnik, Beroš ističe kako je Hrvatska na vrijeme uvela mjere koje se odnose na postupanje zdravstvenih djelatnika kao i prema svima koji dolaze iz zaraženih područja.

“To je iznimne važnosti, da su drugi provodili slične mjere mogućnost ovakvih pojava bi bila ograničena, iako se i takve situacije mogu dogoditi”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je da su među kontaktima slovenskog liječnika bili i neki hrvatski državljani te je epidemiološka služba Karlovačke županije odmah poduzela sve potrebne mjere.

“Nepovoljna je situacija kad se zarazi zdravstveni djelatnik i bolest prenese svojim pacijentima. Zbog toga je jedno od prvih uputstava HZJZ-a, još 20. siječnja, bio uputstvo o postupanju zdravstvenih djelatnika jer se jako važno da se oni štite. No, tako nešto može se dogoditi i nekome od naših zdravstvenih djelatnika”, rekao je Capak.

Inače, prema trenutnim podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u svijetu je potvrđenih 102.969 slučajeva, od čega 21.588 izvan Kine.

Do sada se oporavilo 56.875 osoba. Italija do danas bilježi 4636 oboljelih (više za 779 u odnosu na jučer) i umrlih 197 (više za 49 u odnosu na jučer). Među europskim zemljama s većim brojem zaraženih su Francuska sa 423 oboljela, zatim Njemačka – 639 i Španjolska – 374.

Leave a Reply