Predstavljen projekt “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”

Predstavljen projekt “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”

S ciljem edukacije građana o važnosti i načinima odvojenog sakupljanja otpada, u Zagrebačkom holdingu u srijedu je predstavljen projekt “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” vrijedan 4,9 milijuna kuna, kojeg s 3,6 milijuna kuna sufinancira EU, a ostatak Grad Zagreb.

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga koji se sufinancira u okviru Operativnog programa Europske unije “Konkurentnost i kohezija”. Provodit će se u Zagrebu do 7. kolovoza podjelom promotivnih materijala građanima, didaktičkih igračaka djeci, održavanjem javnih događanja, izradom aplikacije, prisutnošću u medijima, oglašavanjem na javnim portalima, rekla je na konferenciji za novinare koordinatorica projektnog tima, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjana Operta.

Istaknula je da su na temu održivog gospodarenja otpadom izradili plakate, letke, brošure, naljepnice, slikovnice, bojanke, priručnik, majice i kape.

Najavila je da će letke i brošure Zagrepčanima dostavljati putem jedinstvenih uplatnica Zagrebačkog holdinga, a dio direktno u kasliće. Plakate će lijepiti u sve mjesne odbore, gradska trgovačka društva, ljekarne, dječje vrtiće, škole – odnosno na svim mjestima koja su dostupna građanima. Rekla je da će uskoro predstaviti aplikaciju koja će građanima omogućiti da vide koji otpad ide u koji spremnik, gdje je najbliže reciklažno dvorište i zeleni otok te raspored odvoza komunalnog otpada prema kućnoj adresi.  

Majić:  Važan osobni doprinos svakog građanina

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je četiri osnovna cilja tog projekta – nastanak otpada svesti na najmanju moguću mjeru, odvojeno sakupljanje otpada, kućno kompostiranje te ponovna uporaba predmeta. Također u Zagrebu imaju i specifične ciljeve, a to je poticanje svih da odvojeno prikupljaju otpad te isticanje prevencije nastanka otpada najpoželjnijim ponašanjem. Središnja misao vodilja je promicanje onog gospodarstva koje iskorištava resurse, koje je učinkovitije, zelenije i konkurentnije. U tome je važan osobni doprinos svakog građanina, poručila je Majić.       

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban podsjetila je da su Zagrepčanima na kućnom pragu na raspolaganju spremnici za miješani komunalni otpad te spremnici za papir. Plastična i metalna ambalaža prikuplja se putem plastičnih vrećica dok biotpad dijelom u spremnicima, a dijelom u vrećicama i spremnicima. Rekla je da vrećice za plastiku i biootpad još nije dobilo nešto manje od tisuće Zagrepčana, te ih pozvala da nazovu pozivni centar Zagrebačkog holdinga. Istaknula je da su osigurali i odvoz otpada sa zelenih otoka kojih je oko 850, a sve one kategorije otpada za koje građani ne znaju kuda ih odložiti, rekla je da ih se može odnijeti u reciklažna dvorišta.   

Stojić Deban se pohvalila i rezultatima njihove podružnice Čistoće. Istaknula je da su u 2019. u odnosu na 2018., prikupili 288 tisuća tona otpada, što je za 0,14 posto više nego u 2018. Za 7,25 posto smanjena je količina miješanog komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalište u 2019. u odnosu na 2018. Također je naglasila da je u 2019. prikupljeno sedam puta više biootpada, 47 posto više papira, više od 40 posto plastične ambalaže te 13,23 posto više otpadnog stakla nego u 2018. godini.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply