DIP: Uz Svjetski dan izbora edukacija mladih birača

DIP: Uz Svjetski dan izbora edukacija mladih birača

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će Svjetski dan izbora, koji se ove godine obilježava 6. veljače, obilježiti edukacijom učenika četvrtih razreda XVI. zagrebačke gimnazije u sklopu projekta “I moj glas je bitan”, a edukaciju mladih birača nastavit će cijelu ovu izbornu godinu.

 Iz DIP-a su u četvrtak objavili kako je cilj edukacije mladih birača upoznavanje učenika trećih i četvrtih razreda Srednjih škola s izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, na kojima će oni ove godine po prvi puta moći birati i biti birani.

 Ističu kako su važnost ove edukacije prepoznali tako što su u svoj Strateški plan 2020.-2022., kao jednu od mjera uvrstili “Edukaciju mladih birača u svezi načina ostvarenja aktivnog i pasivnog biračkog prava”. 

 Članice Udruženja europskih izbornih dužnosnika – ACEEEO svake godine prvog četvrtka u veljači obilježavaju Svjetski dan izbora, a DIP je s tim projektom započeo prije dvije godine.

 U DIP-u napominju da su od 14. do 17. rujna 2005. izborni stručnjaci širom svijeta sudjelovali na Konferenciji svjetskih izbornih dužnosnika u Mađarskoj.

 Konferencija je rezultirala važnom porukom o nužnosti jačanja demokratskih procesa širom svijeta, a zbog važnosti poruke sudionici Konferencije inicirali su obilježavanje Svjetskog izbornog dana.

 Glavni ciljevi Svjetskog dana izbora su potvrda važnosti demokratskih procesa, informiranje javnosti o novim dostignućima i izazovima u provedbi izbora, skretanje pažnje parlamentima, vladama, političarima i svjetskim čelnicima na važnost njihove vodeće uloge u promicanju kulture demokracije i visoke razine sudjelovanja birača u izborima.

 Kao važan cilj navedeno je i poticanje birača koji po prvi puta ostvaruju svoje biračko pravo i mladih birača da se sudjelovanjem u izborima posvete demokratskim vrijednostima.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply