HND: Istupili iz Radne skupine za izradu ZEM-a jer Ministarstvo kulture nije uvažilo ni jedan prijedlog

HND: Istupili iz Radne skupine za izradu ZEM-a jer Ministarstvo kulture nije uvažilo ni jedan prijedlog

Hrvatsko novinarsko društvo HND) priopćilo je kako je potkraj prošle godine istupilo iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) jer Ministarstvo u Nacrt prijedloga ZEM-a nije uvrstilo nijedan HND-ov prijedlog iz dokumenta koji su im dostavili.

U HND-u kažu kako su svoje priijedloge dostavili 26. kolovoza prošle godine, a nakon što im je 26. srpnja na uvid dan radni materijal budućeg zakona. Ističu kako žele na to još jednom podsjetiti s obzirom da resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek neprestano ponavlja kako HND iznosi “netočnu tvrdnju da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi. Oni koji su mogli biti uvaženi, uvaženi su”. 

“Ovakvim izjavama uporno se pokušava stvoriti dojam kako je HND bez pravog razloga napustio Radnu skupinu resornog ministarstva. Stoga ponavljamo: Ministarstvo kulture nije prihvatilo nijedan HND-ov prijedlog na radni tekst Zakona o elektroničkim medijima, uključujući onaj o depolitizaciji Vijeća za elektroničke medije. Napominjemo kako se HND u Radnu skupinu uključio odgovorno, u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, očekujući da nam je svima cilj isti – unaprjeđenje medija u Hrvatskoj i ostvarivanje njihove demokratske funkcije u društvu”, navodi u ime Izvršnog odbora predsjednik društva Hrvoje Zovko. 

“Iako smatramo kako je za hrvatsko medijsko polje loše što se iz cijelog seta medijskih zakona Ministarstvo kulture odlučilo samo na izradu novog ZEM-a, a da prethodno nije definirana ni medijska politika, niti je donesen novi Zakon o medijima, kao profesionalna udruga koja okuplja više od 2000 novinara, snimatelja i fotoreportera, nismo smjeli propustiti priliku sudjelovati u kreiranju buduće medijske slike Hrvatske”.

IZ HND-a poručuju kako su ušli u Radnu skupinu polazeći od HND-ove zadaće zaštite novinarstva kao javnog dobra, zaštite javnog interesa i promicanja prava javnosti na pošteno, točno i cjelovito informiranje.

“Svjesni upravo te svoje uloge u društvu, uključit ćemo se u javno savjetovanje o nacrtu novog Zakona o elektroničkim medijima. Ne treba nas na to podsjećati ministrica kulture”, ističe Zovko. 

Tekst: HINA

Foto: HINA

Leave a Reply