Predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća

Predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća predstavljen je u Zagrebu, a cilj mu je – kroz preventivne preglede pušača – smanjiti broj oboljelih od karcinom pluća, od kojega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba te ranim otkrićem bolesti spasiti više stotina života godišnje.

“Karcinom pluća kasno se dijagnosticira jer nema simptoma te ga otkrivamo kad je već metastazirao. Zato nam je petogodišnje preživljenje samo 10 posto. S ranom dijagnostikom, koju nam omogućava CT tehnologija niske doze zračenja, kod rizične skupine karcinom je moguće otkriti kada je on velik samo jedan centimetar. Takav karcinom se operira i moguće je izlječenje preko 90 posto”, kazao je na predstavljanju voditelj Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

Dodao je da probir započinje s današnjim danom, a ključnu ulogu imat će liječnici obiteljske medicine koji bi rizičnu skupinu pušača trebali upućivati na preglede putem posebno izrađene informatičke platforme.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je ovaj program dio Nacionalnog plana protiv raka, koji je pokrenula ova vlada.

“Nadam se da će program pridonijeti da će biti manje raka pluća u Hrvatskoj i manje pušača, jer se 90 posto karcinoma pluća otkrije kod pušača. Nadam se boljem odazivu nego kod prethodnih programa probira, i da bi se godišnje moglo spasiti 300-tinjak života, odnosno 10 posto pacijenta koji godišnje umru od karcinoma pluća. Takvih je u Hrvatskoj godišnje oko 3000”, rekao je Kujundžić.

Hrvatska, prva u EU, provodi rani probir na rak pluća u cijeloj državi

U program će biti uključene osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje.

Cilj je programa, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Namjera je postići odaziv na preventivni pregled od 50 posto pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljenje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10 na 15 posto.

Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.

Tekst: HINA

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Leave a Reply