15. Noć muzeja održat će se 31. siječnja

15. Noć muzeja održat će se 31. siječnja

Više od 200 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, obrazovnih ustanova i udruga iz Hrvatske i susjedstva sudjelovat će u jubilarnoj, 15. Noći muzeja, koja će se održati u petak, 31. siječnja na temu Velikih obljetnica hrvatskih muzeja.

“Tema ovogodišnje Noći muzeja postavljena je vrlo široko, kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna  pitanja vezana za ulogu i značenje muzeja u razvoju suvremenog društva”, najavljeno je iz Hrvatskog muzejskog društva, organizatora najduže muzejske noći u godini.

Smatraju da će hrvatski muzealci programima koji će biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do jedan sati iza ponoći, još jednom moći podsjetiti ukupnu javnost o važnosti “muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“.

U proteklih petnaest godina Noć muzeja posjetile su stotine tisuća ljudi, a kao jedan od najznačajnijih dosega manifestacije organizatori ističu stvaranje Nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja “otkrili“ muzeje, a kasnije postali stalna publika.

“Stoga  je 15. po redu Noć muzeja još jednom prilika da muzealci i svi drugi sudionici ponude publici i najširoj javnosti različite doživljaje – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta i primjena  digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja”, ističu autorice Noći muzeja, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.

Neke od tema bile su razvoj i digitalna budućnost hrvatskih muzeja, primjena suvremenih tehnologija u prezentaciji muzejskih postava, Ivan Meštrović, glazba i glazbeni velikani, Nikola Tesla, J.J. Strossmayer, sport.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply