Prihvaćen proračun za 2020. od 8,547 milijarda kuna

Prihvaćen proračun za 2020. od 8,547 milijarda kuna

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova prihvatili gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2020. od 8,547 milijardi kuna, a zastupnik Vladimir Ferdelji upozorio je da proračun pokazuje kako će se u sljedećoj godini manje ulagati, a više zadužiti.

Za proračun je glasovalo 28 zastupnika, a protiv je bilo njih 15.

Bandić: Očekuje nas još jedna izazovna godina

Od 44 amandmana prihvaćeno je njih 13 vrijednih 115 milijuna kuna, a proračun je povećan za još 137 milijuna kuna, koliko Grad namjerava uprihoditi prodajom poslovnog udjela u APIS-u.

Više od 700 milijuna kuna osigurano je za financiranje gradskih četvrti, u predškolski odgoj ulaganja će premašiti milijardu kuna, za osnovno i srednje školstvo planira se 180 milijuna kuna, a oko 430 milijuna kuna planira se za demografske mjere – novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima i za novorođenčad, rekao je Bandić.

Za djelatnosti ustanova u kulturi predviđeno je više od 450 milijuna kuna, a za sport više od 417 milijuna.

Za kapitalna ulaganja, objekte društvene djelatnosti, kulture, školstva, socijale, zdravstva i sporta te za zaštitu spomenika kulture izdvojeno je oko 400 milijuna kuna, a 420 milijuna za gradnju i održavanje cesta i za promet.

Bandić je najavio da će se nastaviti energetska obnova zgrada sa 160 milijuna kuna.

“Predstoji nam još jedna izazovna godina u kojoj će biti potrebno uložiti više napora, rada i odgovornosti, više međusobne tolerancije i suradnje kako bismo provodili utvrđene politike kroz realizaciju programa, projekata i aktivnosti planiranih u proračunu”, rekao je gradonačelnik.

Ferdelji: Proračun je napuhan

Gradski zastupnik Vladimir Ferdelji ocijenio je da su prihodi od poreza, koji su veći za 413 milijuna kuna, to jest sedam posto u odnosu prema ovoj godini – napuhani. “Ali, to je ustaljeno pravilo da se prihodi napumpaju pa imate više mjesta za rashode”, istaknuo je.

Dodao je da se rashodi za usluge povećavaju za 137 milijuna kuna, a smatra da je tu riječ o sakrivenom zaduživanju. “Dakle, onaj stari sistem – prebacujemo pravo građenja na Holding, onda se on zaduži, a mi dugoročnim najmom vraćamo iz Grada. Tako nam rastu usluge koje Grad plaća, a zapravo je to prikriveno zaduživanje”, istaknuo Ferdelji.

Upozorio je da se smanjuju rashodi od ulaganja u građevinske objekte za 263 milijuna i dodatna ulaganja u građevinske objekte za 50 milijuna kuna.

“Dakle, direktno iz sredstava proračuna nećemo puno graditi, gradit ćemo znatno manje nego prošle godine. Imamo proračun u koji ćemo manje ulagati, više se zadužiti, dobiti nešto više od poreza, ali u svakom slučaju proračun pokazuje da je Zagreb prezadužen”, ustvrdio je Ferdelji.

Porezni prihodi za 2020. planirani su u iznosu od 5,2 milijarde kuna i sedam posto su viši u odnosu prema 2019., a Davor Filipović u ime Kluba zastupnika HDZ-a je rekao da porezni prihodi rastu iz godine u godinu te da su posljedica kontinuiranoga gospodarskog rasta u zemlji, rasta broja zaposlenih i plaća, “za što je zaslužna Vlada RH”.

Kao primjer gdje bi se u proračunu trebao napraviti dodatni pomak u proračunu naveo je prihode od iznajmljivanja.

“Zagreb ima više od 5000 stanova, a za iduću godinu planirano je uprihoditi 35 milijuna kuna. Kada pogledate koliko je to mjesečno, ispada 583 kune u prosjeku po stanu, prema tome je to nešto što mora biti bolje”, rekao je.

Proračun nije podupro Klub neovisnih zastupnika, a Tomislav Jonjić je rekao kako na taj način  žele izraziti nezadovoljstvo upravljanjem gradom.

Rekao je da amandmani služe “za očuvanje sinekurica”, te poručio da taj klub u tome neće sudjelovati.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply