Obilježen Svjetski dan romskog jezika

Obilježen Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. studenoga kao jedan od tri nacionalna praznika Roma, ove je godine njegov kulturno-znanstveni program posvećen desetoj godini njegovanja romskog jezika u Hrvatskoj.  Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika započelo je  otkrivanjem spomen ploče u parku koji se nalazi na križanju Savske ceste i Koturaške ulice, a nastavio se  u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU).

Na obilježavanju su, između ostalih, sudjelovali i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, te saborski zastupnici Vesna Pusić, Marija Puh, Kažimir Varda, Arsen Bauk, i Ante Sanader.

– Grad Zagreb i Vijeće Gradske četvrti Trnje podržali su inicijativu Udruge Roma u Hrvatskoj Kali Sara da se uredi park.Time smo demonstrirali multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost našega grada, ali i njegovu otvorenost i sigurnost bez kojih nema napretka. To je naš ponos i moj najveći projekt u ovih 20 godina. Park će punim sjajem zasjati 8. travnja 2020. na Svjetski dan Roma. – rekao je Milan Bandić.

– Naš desetogodišnji rad na romskom jeziku i obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika je iznimno uspješan projekt kojim smo dio vrijednih slikovnih i pisanih materijala sačuvali za buduće generacije te vratili osjećaj ponosa romskoj zajednici.-  rekao je na svečanosti zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi.

Što se tiče visokog obrazovanja, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije u izradi je diplomski studij romistike, što će biti jedinstveno u svijetu, istaknuo je Kajtazi. Uz to, već sada postoje dva kolegija koji su u okviru obrazovanja Roma – romski jezik i romska književnost, dok se studenti na odsjeku za pedagogiju bave načinima kako ih bolje uključiti u većinsku zajednicu, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

– Današnji dan pokazuje da su Romi jedna velika kultura, narod koji je ovdje došao praktički prije Hrvata i ima svoju književnost i jezik koji je uvijek temelj opstojnosti jedne zajednice. Upravo visoko obrazovanje je svjetionik koji pokazuje kamo romska zajednica treba ići, ocijenio je. S obrazovanjem će nestati svi problemi koji se pokazuju u našem društvu te ćemo time, naglasio je Boras, nadoknaditi i smanjiti edukacijski jaz koji postoji između siromašnih i bogatih.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply