U Zagrebu lani udvostručen broj cijepljenih djevojčica i dječaka protiv HPV-a

U Zagrebu lani udvostručen broj cijepljenih djevojčica i dječaka protiv HPV-a

U Zagrebu je u prošloj školskoj godini protiv humanog papilloma virusa (HPV) cijepljeno gotovo dvostruko više učenica i učenika, pa iako je 32 posto cijepljenih i dalje premalo, postotak je puno viši nego u ostatku Hrvatske, istaknuto je na panel raspravi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

I dalje su ključni edukacija roditelja, među kojima svaki treći nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a, kao i rad s učenicima, u čemu značajan doprinos mogu dati obrazovni radnici, rečeno je na raspravi “Tko se ne bi cijepio protiv raka” u kojoj su, uz stručnjake iz zdravstva, sudjelovali učitelji i stručni suradnici u školama.

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli 300, a umire više od 100 žena. To je ujedno jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo pa ga je u potpunosti moguće spriječiti.

U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje za sve učenike i učenice 8. razreda dostupno od 2015. godine, a omogućeno je svih osobama do 25-te godine života. No, procijepljenost je izrazito niska i trenutno je oko 12 posto.

Zagreb je sa cijepljenjem i edukacijom počeo prvi u Hrvatskoj prije 11 godina i do danas je cijepljeno ukupno 5631 djevojčica i dječaka.

To je jedino cjepivo protiv neke zloćudne bolesti

“Na žalost, loša je osviještenost, neinformiranost ili dezinformiranost roditelja koje mi pokušavamo informirati na roditeljski sastancima, čemu se oni dosta slabo odazivaju”, kaže predsjednica zagrebačkog Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti Mirna Šitum.

“Treba stalno naglašavati da je to jedino cjepivo protiv neke zloćudne bolesti, a više od 99 posto slučajeva karcinoma maternice uzrokovano je infekcijiom HPV-a. Dakle – cijepiti dijete znači smanjiti mu rizik od te bolesti za gotovo sto posto”, rekla je Šitum.

Postoji niz predrasuda zbog kojih roditelji ne žele cijepiti svoje dijete, bilo zbog straha od alergijskih reakcija, bilo zato što smatraju da je to “blagoslov za ulazak u rani spolni život”, što je potpuno neutemeljeno.

Procijepljenost u Zagrebu je najbolja u Hrvatskoj s 32 posto, pa iako to nije zadovoljavajuće ipak imamo gotovo stoposto veći odaziv nego lani, a to je rezultat napora Povjerenstva i Ureda za zdravstvo i značajne financijske potpore Grada, kazala je Šitum.

Voditelj gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč napomenuo je kako je Zagreb u nabavku cjepiva protiv HPV-a godišnje ulagao oko milijun kuna, dok se u edukaciju i promociju cijepljenja ulaže 200.000 kuna.

“Očekujemo da se nastavi rast procijepljenosti i da ćemo iduće godine imati više od 50 posto cijepljenih u jednoj generaciji. No, u tome moraju sudjelovati svi – roditelji, djeca, obrazovni i zdravstveni sustav”, kaže Jeleč.

Leave a Reply