MILAN BANDIĆ: Viša primanja treba osigurati prosvjetnim radnicima i na razini države

MILAN BANDIĆ: Viša primanja treba osigurati prosvjetnim radnicima i na razini države

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić rekao je  da su za zagrebačke prosvjetne radnike već osigurana viša primanja i da to treba napraviti i na razini države.

“Sedamsto učitelja i nastavnika već ima 16,43 posto veće plaće u Gradu Zagrebu. Očekujem od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da, ovih dana, to napravi na razini države, povisi plaće šest posto i da se prekine ova agonija”, rekao je Bandić za N1 televiziju uoči saborske rasprave i sastanka Kluba Stranke solidarnosti i rada.

Rekao je da mu je žao učitelja, roditelja i djece, jer se bespotrebno muče.

Ističući da je cijeli život posvetio Zagrebu i domovini, ponovio je da su za Hrvatsku važna tri prioriteta: demografska obnova, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje.

Ocijenio je kako to zna premijer Plenković, a ne zna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Nju je optužio da ucjenjuje premijera te da je bila protiv besplatnih udžbenika i povećanja plaće.

“Paradoks je da je ministrica i koalicijski partner premijera, a 50 posto krivice snosi sam”, rekao je Bandić odbacivši tezu da se on pridružio ucjenama.

“Kad smo u proljeće tražili besplatne udžbenike, bila je slična situacija i premijer je presjekao. Imamo besplatne udžbenike zahvaljujući Stranci rada i solidarnosti. Sada očekujemo ponovno od premijera da čita te prioritete jer su uvjet razvoja Hrvatske”, istaknuo je. Premijera je pozvao da zajedno nastoje provesti ta tri prioriteta, “a ne da se bore za fotelje”.

Bandić je u ponedjeljak sa stručnog skupa učitelja Plenkoviću uputio zahtjev da osigura “više plaće učiteljima ili više neće biti ove Vlade”. Isti dan, nakon sjednice Predsjedništva stranke je rekao kako “Vlada ima apsolutno povjerenje njegove stranke dok god budu realizirali projekte za boljitak građana” i da će “zadnji napustiti koaliciju”.

Plenković je pak istaknuo da ‘ucjena nema, a rješenja ima’ pa će se o svemu razgovarati.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply