Počeo 18. memorijalni ultramaraton od Zagreba do Vukovara

Počeo 18. memorijalni ultramaraton od Zagreba do Vukovara

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pucnjem iz startnog pištolja dao je znak za početak 18. memorijalnog ultramaratona “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” na kojem će devet ultramaratonaca tijekom pet dana istrčati 344 kilometara od Zagreba do Vukovara.

Ultramaraton su organizirali Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva hrvatskih branitelja u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a i sve branitelje koji su u rujnu 1991. iz Zagreba krenuli prema Vukovaru u obranu RH.

Izrazivši zahvalu svim dragovoljcima koji su iz Zagreba i svih drugih krajeva zemlje stali u obranu RH, Medved je poručio kako je to “veliki čin i velebno djelo”. “Na žalost, veliki broj njih založio je život za slobodu koju danas uživamo”, kazao je.

Zahvalio je i svim ultramaratoncima koji svake godine sudjeluju u tom ultramaratonu i tako daju svoj doprinos u očuvanju istine te, kako je poručio, sprječavanju od zaborava tih velikih ljudi koji su nas sve zadužili.

“Vašim sudjelovanjem u ovom ultramaratonu doprinosite očuvanju povijesne istine. Kroz sva sela i gradove kroz koje prolazite pronosite istinu, podučavate one koji ne znaju i podsjećate one koji su možda zaboravili o važnosti sjećanja na žrtvu koju smo zajedno podnijeli”, istaknuo je Medved.

Poručivši trkačima da izdrže sve napore, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika general Vlado Šindler rekao je i da se, kada im bude najteže, sjete vukovarskih branitelja u čiju čast trče te svih drugih branitelja. “Kada je njima bilo najteže stisnuli su zube i krenuli dalje te Vukovar zlatnim slovima upisali u povijest”, naglasio je.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić pozvao je branitelje na jedinstvo i da se ne razdvajaju. “Ni HOS niti jedna druga postrojba nije ništa ako nismo jedinstveni”, kazao je. Poručio je braniteljima i da ne daju da se njima manipulira kao niti “žrtvom i dušama onih koji su sve dali za RH”.

Tekst: HINA

Foto:HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Leave a Reply