U nedjelju 5. listopada pridružite se jedinstvenom humanitarnom događaju – Utrci za pamćenje

U nedjelju 5. listopada pridružite se jedinstvenom humanitarnom događaju – Utrci za pamćenje

U nedjelju, 5. listopada 2019. godine, na Europskom trgu u Zagrebu u 10 sati pridružite se jedinstvenom humanitarnom događaju – Utrci za pamćenje. Petokilometarskom cestovnom utrkom gradskim ulicama organizatori utrke Atletski klub Sljeme (najmasovniji i najuspješniji klub vanstadionske atletike i najuspješniji organizator utrka u Hrvatskoj) i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest koja će ovom prigodom obilježiti 20 godina rada, izrazit će solidarnost sa svim oboljelima od Alzheimerove bolesti, njihovim obiteljima, skrbnicima i stručnjacima.

“Trčimo do cilja i s ciljem – podići javnu svijest i informirati druge o ovoj teškoj bolesti! U prvoj godini održavanja Utrke za pamćenje, cilj je jednostavan – pretvorimo riječi u djela! ” poručuju organizatori ovog jedinstvenog humanitarnog događaja.

Utrka za pamćenje dio je velike kampanje kojoj je osnovni cilj ukazati na specifičnosti Alzheimerove bolesti, ali i promovirati sportski duh i zdravi, aktivni način života. Pokrovitelji su za pobjednike u muškoj i ženskoj kategoriji osigurali prigodne nagrade, a naći će se ponešto i za druge sretne sudionike. “Saucony” pobjednicima u ženskoj i muškoj kategoriji poklanja par tenisica, a osigurava i druge poklone, koji će se dodijeliti u izvlačenju nakon utrke.

“Iznos startnog paketa je 95 kuna po sudioniku, a uključuje trkačku majicu i ruksak. Događaj ćemo na društvenim mrežama promovirati hashtagom #UtrkaZaPamćenje.”- poručili su organizatori.

Start  Utrke je na Europskom trgu, desno u Palmotićevu, iz Palmotićeve u Jurišićevu , pa dalje Ilicom do Mesničke, Mesničkom do kraja, pa desno prema Trgu Sv. Marka, i opet desno u ulicu A.G. Matoša. Iz Matoševe ulice lijevo u Vranycanijevu, pa Katarininim i Jezuitskim trgom do Habdelićeve ulice koja se nastavlja na Opatičku ulicu do Ilirskog trga, od kojeg Jurjevskom do Mlinarske iz koje desno u ulicu Antuna Vrančića iz koje opet desno u Medvedgradsku ulicu. Medvedgradskom , pa dalje Tkalčićevom, iz koje lijevo u ulicu Tome Mikloušića, pa desno u ulicu Kaptol do Europskom trga.

Alzheimerova bolest je progresivna, degenerativna i neizlječiva bolest središnjeg živčanog sustava, koja posljedično dovodi do sindroma demencije. Bolest se najčešće razvija nakon 65. godine života, a rizik obolijevanja raste sa starošću. Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje ove bolesti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i briga okoline poboljšavaju kvalitetu života oboljelih, stoga je važno pravovremeno prepoznati niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na njen početak te se na vrijeme pregledati kod neurologa ili psihijatra.

 

 

 

 

Leave a Reply