Dani demencije u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru

Dani demencije u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo tijekom rujna organizira javnozdravstvenu akciju “Dani demencije” u sklopu koje će se u petak organizirati i Dan otvorenih vrata Dnevne bolnice za oboljele od Alzheimerove bolesti u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru.

Dan otvorenih vrata 20. rujna organiziran je od 12 do 17 sati kad će se svi zainteresirani moći infromirati o programu za pamćenje (PAM) i o radu dnevne bolnice koja je otvorena u lipnju 2015. i prva je takvog tipa u Hrvatskoj.

Dnevna bolnica za oboljele od demencija PB ”Sveti Ivan” osnovana je radi poboljšanja kvalitete života pacijenata i njihovih obitelji. Aktivnosti koje se provode pomažu usporavanju bolesti, očuvanju kognitivnih, socijalnih i tjelesnih aktivnosti pacijenata te smanjenju obiteljskog stresa.

“Praktičan pristup Alzheimerovoj bolesti počinje njenim kliničkim prepoznavanjem i ranim dijagnosticiranjem, pravovremenim i kontinuiranim liječenjem, osiguravanjem kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi. Cilj je pravovremenog liječenja zaustaviti ili usporiti napredovanje bolesti jer gubitak neovisnosti, inicijative i sudjelovanja u društvenim aktivnostima smanjuje znatno kvalitetu života oboljelog i njegove obitelji. Život nakon dijagnoze se mijenja u odnosu na ranije za oboljelu osobu i za obitelj”, ističe se u priopćenju.

U radu Dnevne bolnice za oboljele od demencija sudjeluje multidisciplinarni tim – liječnici, medicinske sestre, radni terapeuti, psiholozi, socijalni radnici, duhovnik. Provode se i psihosocijalne intervencije, suport, edukacija i savjetovanje s ciljem smanjenja subjektivnog i objektivnog stresa oboljelih i njegovatelja. Na taj način i bolesnik i njegovatelj dulje ostaju
integrirani u društvenu sredinu čime se smanjuje osjećaj usamljenosti, nerazumijevanja i napuštenosti koji su nerijetko prisutni i često temeljeni na realitetnoj osnovi.

Tijekom rujna, zagrebački Gradski ured za zdravstvo organizirat će azličite aktivnosti među kojima je i globalna kampanja obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti, kao i  Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna.

Te aktivnosti doprinos su Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU projekta Improving Dementia Care in the Danube Region (INDEED).

Tekst: HINA

Foto: ARHIVA/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply