Najavljeno obilježavanje Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti

Najavljeno obilježavanje Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti

U zgradi Gradske skupštine, održala se konferencija za novinare na kojoj je  najavljen program obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti kojeg organizira Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradom Zagrebom. Ovogodišnja tema je Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu.
Program je  najavio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Romana Galić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić i predsjednik Atletskog kluba Sljeme Dragan Janković.

– Lijekovi za Alzheimerovu bolest trebaju doći na A listu – to je poruka javnosti,- istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Podaci pokazuju da će se do 2050. godine utrostručiti broj ljudi s demencijom. Procjenjuje se da će ih u Hrvatskoj tada biti između 260 i 300 tisuća.

– To čini demenciju, posebice Alzheimerovu bolest, jednom od najvećih zdravstvenih kriza 21. stoljeća. Demencija je javno-zdravstveni prioritet-, kazao je Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja se ove godine peti put pridružuje međunarodnoj kampanji obilježavnja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti.

U petak 20. rujna 2019. godine u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“, Jankomir 11, organiziran je Dan otvorenih vrata Dnevne bolnice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u vremenu od 12-17 sati. Dnevna bolnica za oboljele od demencija PB “Sveti Ivan” osnovana je s ciljem poboljšanja kvalitete života pacijenata i njihovih obitelji.

Aktivnosti koje se provode pomažu usporavanju bolesti, očuvanju kognitivnih, socijalnih i tjelesnih aktivnosti pacijenata te smanjenju obiteljskog stresa. U privitku dostavljamo Program dnevne bolnice koji je usmjeren prevenciji, liječenju i rehabilitaciji oboljelima od demencije i članovima njihovih obitelji.  Ciljevi programa su smanjenje broja hospitalizacija i institucionalizacije, edukacija
njegovatelja i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

U subotu 21. rujna 2019. godine od 10,00-14,00 sati  na Cvejtnom trgu provodit će se testiranje kognitivnih sposobnosti, informacije i savjeti za građane.

U sklopu obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti održat će se u subotu 5. listopada Utrka za pamćenje koja je dio velike kampanje, a osnovni cilj joj je ukazati na specifičnosti Alzheimerove bolesti, ali i promovirati sportski duh i zdravi, aktivni način života.

Organizatori utrke su Atletski klub Sljeme (najmasovniji i najuspješniji klub vanstadionske atletike i najuspješniji organizator utrka u Hrvatskoj) i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply