Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Izgradnjom Centra za sigurnost i kvalitetu hrane moći će se po prvi put sa sigurnošću odrediti je li određeni prehrambeni proizvod uistinu hrvatski i iz kojeg dijela zemlje potječe, naglašeno je u srijedu prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju centra.

U cilju znanstvenog utvrđivanja kvalitete, ispravnosti i izvornosti hrane na području cijele hrvatske projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuli su Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je investicija izgradnje centra vrijedna oko 90 milijuna kuna od čega je oko 60 milijuna kuna bespovratnih sredstva , dok je Grad Zagreb osigurao oko 30 milijuna kuna.

Ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Milan Kujundžić upozorio je na predviđanja o dvostrukom povećanju broja oboljelih od karcinoma u idućih 20 godina istaknuvši kako jedan od etioloških čimbenika koji najviše tome doprinosi su toksini koje uzimamo hranom i pićem.

“Na usta neznajući i skupo plaćajući zapravo unosimo i otrov koji će izazvati u nama i našoj djeci karcinom i u tome je sa medicinskog aspekta nevjerojatna veličina ovog projekta”, naglasio je Kujundžić.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar rekao je da u vrijeme kada se govori o globalnoj debljini i pandemiji šećerne bolesti iznimno važno što jedemo i odakle dolaze proizvodi koje jedemo. “U sljedeće 4 godine koliko traje projekt mapirat ćemo cijelu Hrvatsku, pri čemu će domaći medari i uljari besplatno raditi analize geografskog podrijetla”, najavio je.

Naglasio je i kako je to najveće ulaganje u sustav javnoga zdravstva u posljednjih 50 godina u Hrvatskoj.

Dekan Agronomskog fakulteta Zagreb Zoran Grgić kazao je kako je iskorak prema području sigurnosti hrane bio logičan potez, zahvalivši svima koji su omogućili projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Edvard ŠUŠAK

Leave a Reply