Gradonačelnik Milan Bandić posjetio polaznike ljetne škole Sava Mrkalj

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio polaznike ljetne škole Sava Mrkalj

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je odmaralište Cvrčak na otoku Viru, djecu, pripadnike srpske nacionalne manjine koja pohađaju Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj što se već tradicionalno održava u organizaciji SKD Prosvjeta, uz sufinanciranje Grada Zagreba – Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

-Drago mi je da smo ovdje na 24 ljetnoj školi Sava Mrkalj. Ono što živimo u Zagrebu već 20 godina je multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost se upravo potvrđuje u ovoj školi na Viru. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

– Nadam se da će se nastaviti dobra suradnja Grada Zagreba i srpske nacionalne manjine na ovom projektu, još dugi niz gpdina. – rekao je predsjednik srpske nacionalne manjine Grada Zagreba Boris Milošević.
– Jedan dio djece polaznika se prvi puta susreće s ćirilićnim pismom i srpskom kulturom. Ovakvi kampovi su dobri, zbog druženja djece iz različitih krajeva Hrvatske, a prijateljstva koja su se tu stvorila nekima će ostati za cijeli život.-rekao je predsjednik SKD Prosvijete Mile Radović.
Odgojno obrazovni rad Ljetne škole odvija se u dvije skupine, a ove godine je prijavljeno 164 djece, iz cijele Hrvatske.  Za vrijeme boravka u Ljetnoj školi djeca sudjeluju u radionici srpskog jezika, geografije, povijesti, glazbenim i likovnim radionicama.

Ljetna škola u organizaciji SKD Prosvjeta održava  se od 1996, na različitim lokacijama, dok se na Viru, održava od 2014. godine, a od 2015. ljetna škola nosi naziv Sava Mrkalj po prvom reformatoru srpske ćirilice.

Gradonačelnik Vira Kristijan Kapović se zahvalio Crvenom križu koji  uz sve ostale radionice koje inače ima, pet mjeseci održavaju radionice i na Viru. To je doprinos multinacionalnom karakteru otoka Vira.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply