Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek

Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek

Tijekom provođenja redovitog monitoringa vode za kupanje na jezerima Jarun i Bundek, utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje vode za kupanje na jezeru Bundek.
Razlog kratkotrajnog onečišćenja na sve tri plaže jezera Bundek je povećana granična vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog eneteroka. Vjerojatni razlog kratkotrajnog onečišćenja je izrazito nizak vodostaj vode u jezeru Bundek i visoka temperatura zraka.

-Kupanje na jezeru Bundek se ne preporuča, oni koji se kupaju to rade na vlastiti odgovornost. Do zagađenja je došlo zbog niskog vodostaja Bundeka.  Dok se to ne promijeni, oni koji dolaze na Bundek za osvježenje mogu korititi tuševe, koji su zdravstveno ispravni.- rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa  Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, nastavit će  provoditi redoviti
monitoring vode za kupanje na jezeru Bundek, kako je propisano Uredbom i dalje svaka dva tjedna. Rezultati analize vode za kupanje, kao i do sada objavljivati će se  na Službenim stranicama Grada Zagreba te na oglasnim pločama na samim plažama.

Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek trajat će dok dva uzastopno redovito analizirana uzorka vode ne budu ocijenjena najmanje ocjenom „dobro“.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIČ

Leave a Reply