AKTI GRADONAČELNIKA/MILAN BANDIĆ: Izmjene GUP-a bit će na sjednici ako dobijem suglasnost Ministarstva graditeljstva

AKTI GRADONAČELNIKA/MILAN BANDIĆ: Izmjene GUP-a bit će na sjednici ako dobijem suglasnost Ministarstva graditeljstva

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) biti na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine ako za njih dobije suglasnost Ministarstva graditeljstva, a ako ih ne dobije, povući će GUP s dnevnog reda.

Poručio je da se donošenje GUP-a ne može zaustaviti, već se samo može odgoditi za koji mjesec, pa nema razloga panici.

Bandić tvrdi da su izmjene GUP-a usklađene s procedurom i pozitivnim zakonskim propisima. Kazao je da su već dobili dvije potrebne suglasnosti iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike te da danas dvoje pročelnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja imaju zadnji brifing s ljudima u tom ministarstvu kako bi dobili i tu potrebnu suglasnost.

“Ako je dobijemo, ići ćemo s GUP-om sutra, a ako je ne dobijemo povući ću GUP”, poručio je Bandić na konferenciji za novinare u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj su jedna od točaka izmjene i dopune GUP-a.

Bandić kaže da mirno spava, jer očekuje da će dobiti i suglasnost Ministarstva graditeljstva. Jer, objašnjava, ako je suglasnost dalo Ministarstvo zaštite okoliša, temeljeno na proceduri i zakonu, onda je logično da je da i drugo ministarstvo. Podsjetio je i da je bivša ministrica 2013. samo za Zagreb posebno uglavila da se traži suglasnost resornog ministarstva. Kaže da su to njegovi suradnici već trebali riješiti na Ustavnom sudu, jer se ne može za Zagreb raditi izuzetak.

Na pitanje kako će njegov baš ne najbolji odnos s HNS-om, utjecati na odluku Ministarstva graditeljstva u kojem je ministar HNS-ovac Predrag Štromar, Bandić je rekao da neće utjecati nikako “jer smo mi profesionalci”.

Rekao je kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ozbiljan, pošten i korektan čovjek, a i on je još uvijek ozbiljan čovjek kao predsjednik Stranke rada i solidarnosti 365 te da animoziteti i različita mišljenja ne smiju sudjelovati u profesionalnom odnosu prema poslu i tu ne smije biti inata i neće ga biti.

Objasnio je da GUP daje okvir slike, ali sliku se “tek treba narisati”. Kazao je da projekt “Zagreb City” ili “Zagrebački Manhattan” još nije gotov te da se tek stvaraju pretpostavke da bi se mogla dići koja dizalica u gradu, a on će učiniti sve da to bude.

Upitan kako komentira što su gradski zastupnici HDZ-a povukli amandmane na izmjene GUP-a, što znači da njihovu podršku nema, Bandić je rekao da te informacije nema. Rekao je da su HDZ-ovci povukli jedan dio amandmana, a dali drugi dio.

Na pitanje slabi li ostanak HNS-a u Vladi njegovu poziciju u vladajućoj koaliciji, Bandić je rekao da njegova stranka podupire Vladu na projektima od interesa za Zagreb i Hrvatsku, a da ne sudjeluju u podjeli fotelja. Najavio je da će do konca godine Vladi uputiti prijedlog Strategije demografske obnove Republike Hrvatske. Rekao je i kako odgovorno tvrdi da bi sa 50 pametnih ljudi za dva mandata od ove zemlje napravio Njemačku.

Tekst: HINA

Foto: ARHIVA/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply