MILAN BANDIĆ: Žičaru otvaramo za Dan Grada Zagreba

MILAN BANDIĆ: Žičaru otvaramo za Dan Grada Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić,  obišao je gradilište Sljemenske žičare, te najavio konačan datum završetka radova.

-Radovi teku prema planu, žičaru otvaramo za Dan Grada Zagreba, 30. svibnja 2020.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić, nakon obilaska gradilišta.

Projektom izgradnje nove žičare, koja će biti namijenjena javnom prijevozu putnika od polazne postaje u Dolju do Vidikovca, želi se rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati broj posjetitelja. Nova žičara bit će suvremenija, brža i sigurnija te će prevoziti 1500 putnika na sat, što je trostruko veći kapacitet od stare. Nadalje, imat će 84 kabine opremljene najmodernijom tehnologijom s kapacitetom od 10 osoba, a vožnja od početne stanice do Vidikovca trajat će svega 16 minuta.

Gradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan infrastrukturni objekt koji će koristiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena. Nova žičara omogućit će i veću ekološku zaštitu Sljemena te brže ostvarenje vizije Sljemena bez automobila.

Procijenjeni ugovoreni ukupni troškovi rekonstrukcije žičare, stoje oko 560 milijuna kuna s uračunatim PDV-om, radovi su započeli 1.ožujka 2019. godine, a kraj radova očekuje se krajem svibnja 2020.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply