Mrak-Taritaš: Zagrepčani će zbog izmjena GUP-a izgubiti svoj grad

Mrak-Taritaš: Zagrepčani će zbog izmjena GUP-a izgubiti svoj grad

Predsjednica kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je u četvrtak kako će zbog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagrepčani izgubiti svoj grad, optuživši gradonačelnika Milan Bandić da sustavno prekraja GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova.

Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare istaknula kako će se dopune i izmjene GUP-a koje nisu bile na javnoj raspravi 2017. godine naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine 10. i 11. srpnja.

Također je poručila da Bandić za provedbu planiranih izmjena treba suglasnost ministarstava, odnosno podršku premijera Andreja Plenkovića.

Spomenula je da se za bilo kakve izmjene Hipodroma treba napraviti krajobraznu studiju, a da su zgrade na Velesajmu nepokretno zaštićeno kulturno dobro.

“Da to uopće dođe na sjednicu i raspravu, bit će potrebne suglasnosti ministarstava, a ne sumnjam da će to Bandić s Plenkovićem uspjeti”, izjavila je.

Istaknula je da Bandić godinama pokušava napraviti GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova te da sustavno “gricka dio po dio grada”.

Mrak Taritaš je kazala i da se iza ovih izmjena GUP osim projekata Hipodroma i Velesajma krije još 17 lokacija, od Radničke ceste, Domovinskog mosta, Ciglane i Prečkog, za koje GUP predviđa da kod preuređenje nema potrebe graditi urbanistički plan uređenja, već će ona izvoditi gradskim projektima.

“Građani Zagreba izgubit će svoj grad, koji se od 1750-ih razvija na temelju prostornih planova, a sad će se razvijati po mjeri Bandića gdje mu lojtru drži Plenković”, zaključila je.

Tekst: HINA

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Leave a Reply