MILAN BANDIĆ: Požarište ugašeno, kroz tri godine sanacija cijelog odlagališta

MILAN BANDIĆ: Požarište ugašeno, kroz tri godine sanacija cijelog odlagališta

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na ugašenom požarištu u reciklažnom dvorištu Jakuševec poručio kako će se u slijedeće tri godine riješiti sanacija cijeloga Jakuševca.

“Konačno je došlo vrijeme da riješimo treću sastavnicu zagrebačkoga gospodarenja otpadom”, rekao je Bandić dodavši kako je to je projekt energane iz koje ćemo proizvoditi struju, a uz  to još i sortirnicu i mjesto gdje ćemo riješiti mehaničku obradbu.

Taj projekt, naglasio je, nije još zato što nisam imao sugovornika u prethodnim vladama. Dodao je kako cijelo vrijeme trajanja svojih 6 mandata nije imao odgovarajućega sugovornika u Vladi, koji bi mu pomogao u realizaciji problema gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Prije 12 godina je s tadašnjom ministricom Mirelom Holy “sve dogovorio”, no ona je kasnije dala ostavku, napomenuo je.

Izrazio je uvjerenost da će ova Vlada, ako potraje u svom drugom i njegovu sedmom mandatu riješiti ovaj problem. Uvjeren sam da će ova Vlada, ukoliko je budem kvalitetno podupirao, a podupirem je, vidite da ništa ne tražim osim projekata, a jedan od projekata će biti i to riješiti taj problem u svom drugom, a u mome sedmom mandatu, ustvrdio je Bandić.

Zadovoljan je, naglasio je, da se nikome ništa nije dogodilo te da su vatrogasci u 18 sati djelovanja pokazali kako su najbolje uvježbani i opremljeni ljudi u Hrvatskoj.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih ocijenio je velikim opseg ovoga izvanrednoga stanja. “Prvi put u povijesti na intervenciju su pozvana sva navalna vozila na području grada Zagreba, 60 vozila i preko 200 vatrogasaca, podsjetio je dodavši kako je logistički bila jedna od najvećih operacija u gradu.

Smatra kako je 60 vatrogasaca i 30 vozila zagrebačkoga Holdinga jedna cijela vojska. Izdimljavanje požarišta prekinuto je oko 11 sati prijepodne, a na požarištu će još ostaviti tri do četiri vozila kako bi provjerili da se požar negdje nije sakrio, dodao je.

Požar se vrlo brzo proširio na površinu 70 puta 80 metara i tri do četiri metara dubine, napomenuo je dodavši kako je otovoreni plamen ugašen u 22,28 sati pa je odmah nakon toga počelo raskapanje.

Ravnatelj Nastavog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar podsjetio je je kako su na požarištu bili već 40 minuta nakon njegova izbijanja. “Već 40 minuta nakon izbijanja požara djelatnici Zavoda su već bili na požarištu, uzimali uzorke zraka”, rekao je Šostar dodavši kako tada nije bilo bitnoga povećanja tvari štetnih za ljudsko zdravlje.

Dodao je kako je normalno da se uslijed požara povećava koncentracija lebdećih ćestica (PM10). “Nekoliko sati bila je povećana koncentracija lebdećih čestica, a koje su već sinoć, a tako i danas u granicama normale”, rekao je Šostar.

Neki su medija objavili pritužbe stanovnika zagrebačkih Dugava, koji su imali probleme s dišnim putovima i bili zabrinuti jer je cijeli bio okružen dimom. “Ruža vjetrova je bila takva da je više čestica odletjelo prema Dugavama, no zdravlje stanovništva nije ugoroženo, rekao je Šostar napomenuvši kako je normalno da se ne preporuča starijima i maloj djeci šetnja oko požarišta.

Gradonačelnik Bandić dodao je kako će Zavod nastaviti s nadgledanjem kakvoće zraka i da će o tome obavijestiti građane.

Glasnogovornik Zagrebačkog Holdinga Tomislav Jurić naglasio je kako su na terenu bile sve raspoložive postrojbe za izvanredna stanja, a na požarištu su djelovale kao ispomoć. “Grad Zagreb je demonstrirao kako je vrlo dobro organiziran orkestar, pogotovo u ovoj dimenziji povezanosti hitnih i komunalnih organizacija na području grada”, naglasio je Jurić i najavio kako će sve komunalne usluge u gradu Zagrebu nastaviti sa neprekidnom realizacijom.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply