Flash mobom u Zračnoj luci Franjo Tuđman obilježen Svjetski dan glazbe

Flash mobom u Zračnoj luci Franjo Tuđman obilježen Svjetski dan glazbe

Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman pridružila se obilježavanju Svjetskog dana glazbe i ugostila više od 80 djece i mladih iz udruge „SO DO – El Sistema Hrvatska“, okupljenih u simfonijski orkestar, koji su nenajavljenom izvedbom ‘Završnog kola’ iz opere „Ero s onoga svijeta“ iznenadili i oduševili brojnu putniku u zračnoj luci.

Orkestar je pratio dječji zbor Centra za kulturu i informacije Maksimir, a performans se odvijao u režiji Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš te dirigentskim vodstvom maestra Ante Sladoljeva, priopćeno je iz Međunarodne zračne luke Zagreb.

Udruga „SO DO – El Sistema Hrvatska“ osnovana je 2011., s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih putem orkestralnog muziciranja prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu El Sistema. Model je 1975. godine u Venezueli pokrenuo dr. José Antonio Abreu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar, a kroz program je prošlo više od 900.000 djece i mladih.

„Promjene koje je El Sistema potaknula u svijetu želio sam osjetiti i u Hrvatskoj – pomoći djeci i mladima da izraze svoje osjećaje, snagu i kreativnost kroz glazbu. Glazbom se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal, otvara nam nove vidike i pomaže odvratiti pozornost od izazova kojima su izložena djeca i mladi suvremenog društva. Nemjerljivo sam ponosan na sve dosadašnje rezultate koje smo ostvarili u Hrvatskoj u radu s djecom i mladima, a ovaj flash mob jedan je od  načina da se predstavimo publici i podsjetimo na važnost glazbe u našoj, a i njihovoj svakodnevici. Zahvaljujem Zračnoj luci Franjo Tuđman što nam je ustupila prostor putničkog terminala i na trenutak postala pozornica za naše slavljenje glazbe“, izjavio je latino glazbenik Jorge Ricardo Luque Perdomo, jedan od osnivača udruge SO DO, koji je svoju je glazbenu naobrazbu i sam počeo u jednoj od prvih generacija El Sisteme u rodnoj Venezueli.
Termin Flash mob odnosi se na skupinu ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu s ciljem izvedbe umjetničkog performansa. U ovom je flash mobu sudjelovalo čak 85 članova orkestra udruge iz dvaju SO DO centara u Zagrebu i Istri, 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje.

Da bi sve bilo izvedeno prema planu pobrinuo se redatelj Krešimir Dolenčić sa svojim suradnicima Hrvojem Korbarom i Martom Tutiš koji su se u projekt organizacije flash moba uključio volonterski.

„Zračna luka Franjo Tuđman uvijek se rado uključuje u ovakve društveno odgovorne projekte usmjerene na razvoj djece i mladih te stvaranje boljeg i kvalitetnijeg društva pa smo se rado odmah odazvali pozivu Udruge SO DO da flash mob organiziraju u našem prostoru. Propisi i procedure u zračnim lukama vrlo su strogo određene, no uz pomoć cijelog našeg tima manifestacija je protekla besprijekorno”,  izjavila je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb.

Flash mob održan je na prvom katu putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru check-ina. Nakon izvedbe ‘Završnog kola’ iz opere Jakova Gootovca „Ero s onoga svijeta“, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom tijekom kojeg su izveli nekoliko skladbi klasične, popularne i filmske glazbe.

Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique), obilježava se više od 100 zemalja svijeta 21. lipnja s ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture.

Tekst: HINA

Foto: ZNA/Media val

Leave a Reply