Otvoreno prvo groblje za kućne ljubimce

Otvoreno prvo groblje za kućne ljubimce

Zagreb je napokon dočekao, prvo groblje za kućne ljubimce Spomengaj u Dumovcu, gdje će se vlasnicima kućnih ljubimaca omogućiti oproštaj i gajenje sjećanja na kućnog ljubimca u skladu s novim civilizacijskim dosezima.

Spomengaj se prostire na 12.656 metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje i groblje za kućne ljubimce s mjestima za ukop i polaganje urni.

– Čekamo to  od kada Zagreba postoji, ali intenzivno na tome radimo zadnje četiri godine, ovim grobljem Zagreb ulazi na kartu europskih metropola koje imaju vječna prebivališta za svoje kućne ljubimce. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić

– Gradsko groblje i krematorij Spomengaj vrata otvara svim kućnim ljubimcima, od papiga zamoraca, pa do mačka i pasa, tako da su mogućnosti velike. Ovdje se može vršiti kremacija svih životinja različitih veličina, pojedinačno ili skupno i tako isto se može urna ovdje položiti u zemlju, kazetu ili zid, a i isto tako korisnik može urnu sa pepelom ponijeti doma. Početna cijena je 150 kn, pa na više, cijene su formirane ovisno o težini kućnog ljubimca. Na neki način imamo grobna mjesta napravljena, što se tiče ukopa u zemlju, a kazete se mogu birati. – rekla  je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

– Inače organizirat ćemo jedan sustav prikupljanja iz cijele Hrvatske, tako da su dobrodošli i ukapanja i kremiranja svih kućnih ljubimaca iz cijele Hrvatske. -rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb.

Projekt je izuzetno važan i za one koji nemaju ljubimce. Naime, Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIČ

Leave a Reply