Predstavljena Strategija demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031.

Predstavljena Strategija demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031.

S obzirom da demografija nisu samo socijalne mjere, već i politika stambenog zbrinjavanja i podizanje kvalitete života u Zagrebu, potrebno je sve te mjere staviti na jedno mjesto i ponuditi model koji će biti primjereniji životu u 21. stoljeću, istaknuto je u petak na “Predstavljanju Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031.”.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i predsjednica Povjerenstva za izradu Strategije demografskog razvoja Jelena Pavičić Vukičević kazala je da je ovo jedan od najvažnijih dokumenata koji će na razini Grada predstaviti, koji je proizašao iz velikog interdisciplinarnog istraživanja. Radi se o projektu u kojem smo testirali dosadašnje demografske mjere, ponudili neke druge opcije i redefinirali dosadašnju populacijsku politiku Grada koja je na snazi od 2004., dodala je.

“Nakon 15 godina provođenja takve politike nadamo se da će ova javna i stručna rasprava, a potom i rasprava u okviru javnog savjetovanja donijeti nove prijedloge. Demografska politika je jako skupa politika, ali nema alternativu”, naglasila je.

Pavičić Vukičević kaže da naglasak u ovoj Strategiji nije toliko na novim mjerama koliko na preispitivanju cijelog okvira. Navela je da se na razini Zagreba za mjere demografske politike izdvaja 1,3 milijarde kuna. Za sve socijalne mjere i socijalni program na nivou proračuna Grada izdvaja se, kaže, otprilike dvije milijarde kuna ili 27 posto proračuna.

“Izrazito smo socijalno orijentirani grad i proračun, ali u ovom trenutku, s obzirom da smo svjesni da demografija nisu samo socijalne mjere, već i politika stambenog zbrinjavanja i uopće podizanje kvalitete života u gradu, potrebno je sve te mjere staviti na jedno mjesto o tome otvoreno razgovarati i ponuditi model koji će biti primjereniji životu u 21. stoljeću”, istaknula je.

Za potrebe izrade Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031. provedeno je internetsko anketno istraživanje na uzorku od 1300 ispitanika s područja Zagreba. Rezultati ankete ugrađeni su u stručne podloge – studije koje su također za potrebe izrade Strategije izradili profesori, članovi Povjerenstva – Ljubo Jurčić, Gojko Bežovan, Stjepan Šterc i Marin Strmota.

Pročelnica zagrebačkog Ureda za demografiju Mila Jelavić naglasila je da su u Povjerenstvu za izradu prijedloga Strategije demografskog razvoja uključeni ugledni stručnjaci s područja demografije, gospodarstva, socijalne politike, statistike, predstavnici gradskih ureda povezanih s temom demografije.

Član Povjerenstva za izradu Strategije demografskog razvoja Marin Strmota naglasio je da je jedna od važnijih politika koja se nameće danas u poboljšanju demografske slike –  obiteljska i stambena politika koja mora pomoći mladim ljudima koji imaju i planiraju djecu.

Stjepan Šterc, također član Povjerenstva, kaže da što se tiče Zagreba, on neće imati nikakvih posebnih problema s obzirom da kroz imigracijsku varijantu može činiti demografsku obnovu, no bitno je da  sa svojom demografskom koncepcijom ne prazni ostali do Hrvatske, već pokuša kroz model redistribucije mladog i nezaposlenog stanovništva prema ruralnim sredinama obnoviti ruralne prostore.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio je sve stranke u Hrvatskoj da sustavno obmanjuju i lažu ljude ove zemlje zadnjih 29 godina, jer jedno govore prije izbora, a onda kad izbori prođu kao da ništa nisu rekli.

Pozvao je vladajuće da što prije naprave i usvoje strategiju demografske strategije na nacionalnoj razini, poručivši da “Hrvatske nema bez ljudi, obrazovanja, zaposlenih, solidarnosti i socijalne pravde”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply